„Sloga“ podnela krivičnu prijavu protiv direktora PKC Wiring Systems

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podneli su krivičnu prijavu protiv direktora Privrednog društva PKC Wiring Systems d.o.o. Smederevo, zbog kršenja prava na sindikalno organizovanje i štrajk. Iz „Sloge“ apeluju na javnost i institucije da prate razvoj situacije, posebno u svetlu skorašnjih kršenja radnih prava širom Srbije, gde se radnici sve više tretiraju kao robovi.

kablovi za auto industriju

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su podneli krivičnu prijavu protiv Nenada Moskića, direktora Privrednog društva PKC Wiring Systems d.o.o. Smederevo, zbog kršenja prava na sindikalno organizovanje i štrajk. Prijava je upućena nadležnom javnom tužiocu, temeljena na događajima oko štrajka upozorenja od 11. decembra 2023, koji je, uprkos zakonskim osnovama, naišao na snažan otpor uprave.

Radnici PKC Wiring System d.o.o. iz Smedereva i Požarevca održali su u decembru štrajk upozorenja, nezadovoljni uslovima rada i niskim zaradama, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

Kako je za Mašinu ranije rekao predsednik štrajkačkog odbora, radnicima nije bilo dozvoljeno da napuste magacin tokom štrajka a uz prisustvo obezbeđenja je radnicima zabranjena upotreba telefona.

Predsednik i potpredsednik sindikata, koji su i predstavnici štrajkačkog odbora u kompaniji PKC, Dragan Vudrag i Ivan Ivković, suočili su se sa pritiscima i disciplinskim merama, što je eskaliralo do njihovog udaljavanja sa posla, direktno kršeći njihova prava, navodi se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

„Sloga“ zahteva od Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu da pokrene krivični postupak protiv Moskića za povredu prava na štrajk, pojačano krivičnim delom sprečavanja sindikalnog udruživanja.

Prijava je podržana obimnom dokumentacijom i dokazima, ističe urgentnu potrebu za zaštitom radničkih prava i osvetljava „mračnu realnost“ radnih uslova unutar PKC-a, piše u saopštenju sindikata.

„Ovaj slučaj baca još jednu mračnu senku na radnička prava u Srbiji. Radnici PKC imaju najniže plate u industriji delova za automobile i suočavaju se sa masovnim otpuštanjima i mobingom. Otpušteno je više od 300 radnika. Naša borba se ne završava ovde; mi smo se nedavno dopisima obratili i njihovim kupcima u Evropi, a obratićemo se i međunarodnom sudu, ukazujući na kršenje zakona u lancu snabdevanja“, naglašava predsednik „Sloge“, Željko Veselinović:

Veselinović očekuje da će i naše pravosuđe adekvatno reagovati na podnete dokaze i svedočenja, te u skladu s tim doneti pravednu odluku kojom će se zaštititi prava zaposlenih.

Sindikat „Sloga“ apeluje na javnost i institucije da prate razvoj situacije, naglašavajući važnost borbe protiv nepravde i zloupotreba u radnom okruženju, posebno u svetlu enormnih razmera kršenja radnih prava širom Srbije, gde se radnici sve više tretiraju gotovo kao robovi.

A.G.A.

Prethodni članak

Sunđeri s Kariba: Istraživanje tvrdi da se planeta već zagrejala preko 1.5°C

Šestoro radnika povređeno u fabrici „Milan Blagojević – Namenska”

Sledeći članak