Uprkos pritiscima radnici PKC Wiring System-a su organizovali štrajk upozorenja zbog malih plata i loših uslova rada

Radnici proizvođača kablovskih snopova za industriju komercijalnih vozila PKC Wiring System d.o.o. iz Smedereva i Požarevca održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja uprkos pritiscima iz rukovodstva.

kablovi za auto industriju

Štrajk upozorenja je održan u magacinima logistike u Smederevu i Požarevcu, a u njemu je učestvovalo oko četrdeset radnika u oba pogona ove kompanije.

Kako je ranije saopštio sindikat „Sloga“: „Jednočasovni štrajk je odgovor na dugotrajno nezadovoljstvo radnika uslovima rada i niskim zaradama u PKC-u, koje su, najniže u celokupnoj industriji u Srbiji koja se bavi proizvodnjom kablova“.

Kako je za naš portal rekao Ivan Ivković, predsednik štrajkačkog odbora PKC-u radnicima nije dozvoljeno da napuste magacin tokom štrajka a uz prisustvo obezbeđenja je radnicima zabranjena upotreba telefona.

Do ove „torture“, kako je to nazvao naš sagovornik, je došlo iako je štrajkački odbor u svom obaveštenju kompaniji pozvao upravu na otpočinjanje pregovora kako bi se došlo do sporazumnog rešenja ovih pitanja, ističući da će štrajk biti organizovan u skladu sa zakonskim propisima i uz maksimalno poštovanje mera bezbednosti i zdravlja na radu.

Radnici PKC-a zahtevaju: Povećanje neto zarada za 32 posto, povećanje regresa za godišnji odmor na iznos jedne prosečne zarade kod poslodavca, povećanje iznosa za topli obrok na 300 dinara, uvođenje platnih razreda, poboljšanje uslova rada, uključujući radne uniforme, radi osiguranja visokog nivoa sigurnosti i zdravlja na radu, povećanje godišnjeg odmora i ukidanje procedure čekiranja radnika prilikom napuštanja radnog mesta za obavljanje fizioloških potreba.

Kompanija PKC Wiring System d.o.o. bavi se proizvodnjom kablovskih snopova za industriju komercijalnih vozila, posebno za teške i srednje teške kamione. Menadžment kompanije nije odgovorio na naše pozive do momenta objave ovog teksta.

M.M.

Prethodni članak

Autohtoni narodi zahtevaju da njihova prava budu osigurana u zelenoj tranziciji

U španskom gradu Gernika oglašene sirene u znak solidarnosti sa palestinskim narodom u Gazi

Sledeći članak