Niške vlasti bez obrazloženja oduzele brdo selu: protest za danas zakazan

Građani će danas, 24. maja ispred Skupštine grada Niša protestovati protiv nezakonite odluke o oduzimanju prava na korišćenje utrina i pašnjaka ,,Beli Vrh" selu Gornji Matejevac.

„Ova odluka gradske vlasti je doneta po hitnoj proceduri iako za takvu sednicu nisu bili ispunjeni zakonski uslovi a ista je i u suprotnosti sa Zakonom o vraćanju utrina i pašnjaka iz 1992. godine. Odlukom nije obrazložena namera i cilj donosioca tako da građani nisu upoznati sa pravim motivom gradskih vlasti, a postoji opravdana bojazan da se ovo zemljište može zloupotrebiti za odlaganje opasnih materija“, rekao je Miroslav Stojanović iz Političke platforme Solidarnost, koja je podržala protest.

Stojanović objašnjava da se Grad oglušio na pisani zahtev koji je upućen od strane organizatora protesta za dostavljanje odgovora povodom ovog slučaja te da će se na protestu zatražiti poništavanje donete odluke i vraćanje zemljišta u raniji svojinsko pravno režim.

Brdo zvano „Beli vrh“ je meštanima sela Gornji Matejevac oduzeto na vanrednoj sednici skupštine grada, koja je imala samo jednu tačku dnevnog reda, piše JuGmedia. Meštani sela koje broji oko 3.000 stanovnika „smatraju da se radi o otimačini“, prenosi isti izvor.

Protiv prelaska Belog vrha u vlasništvo grada Niša već je održan jedan protest, a najagilniji meštani su se organizovali u neformalnu grupu građana „Za odbranu Belog vrha“. Oni tvrde da je oduzimanje izvedeno bez ikakvog obrazloženja. Na protestu je zato od niških vlasti zahtevano da odustanu od sporne odluke, a od katastra da brdo ne uknjižuje u imovinu grada.

„Kako već 14 dana traje ćutanje i ignorisanje našeg zahteva sa protesta povodom donošenja nezakonite i sramne odluke kojom je selu Gornji Matejevac oduzeto brdo Beli vrh od strane gradonačelnice, predsednika Skupštine grada Niša i gradskih odbornika, primorani smo na nove proteste“, za JuGmediu su izjavili članovi ove grupe.

Naredni protest je zakazan za 24. maj, dan pred sednicu Skupštine grada na čijem dnevnom redu nema zahteva za stavljanje van snage ove „sporne i sramne odluke“, naglašavaju iz „Za odbranu Belog vrha“.

„Zato pozivamo gradjane Niša i okolnih sela, koje može da zadesi ista sudbina, na protest zbog otimanja brda Beli vrh selu Gornji Matejevac, zakazan za dan 24.5.2023.godine, u 19.00 časova, ispred Skupštine grada Niša, u ulici Nikole Pašića”, poručuju.

Beli vrh je meštanima sela Gornji Matejevac vraćen već pomenutim Zakonom o vraćanju utrina i pašnjaka iz 1992. godine, objasnio je u izjavi za portal JuGmedia Slaviša Dinić, meštanin G. Matejevca i odbornik u opštini Pantelej. Brdo je od 1948. bilo u državnoj imovini po Zakonu o proglašenju opštenarodnom imovinom.

Meštani dodaju da je brdo pokriveno niskim rastinjem a njegova površina erozivna. Izražavaju zabrinutost da bi vlasti brdo mogle da koriste za odlaganje opasnog otpada ili jalovišta, ili kao kamenolom.

„Solidarnost i stranka Zajedno će nastaviti da podržavaju građane koji se opravdano bune. Verujemo da se zajedno možemo odupreti svom nasilju koje ova štetočinska vlast sprovodi godinama“, izjavio je Miroslav Stojanović iz Političke platforme „Solidarnost“.

I.K.

Prethodni članak

„Šator jeste sklopljen i odložen, ali će u slučaju potrebe biti vraćen“: rasformirane barikade u Dadincu

Milijarda ljudi nalazi se u opasnosti da oboli od kolere, upozorava UN

Sledeći članak