NKSS: Ministarstvo i Sekretarijat za kulturu nanose štetu nezavisnoj sceni

Juče je održana protestna akcija Nezavisne kulturne scene Srbije povodom, kako navode, kršenja Zakona o kulturi od strane Sekretarijata za kulturu grada Beograda i kršenja uredbe o roku i načinu objavljivanja rezultata konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije.

Nkss, kultura

Ovim je, navodi se u saopštenju ove asocijacije naneta šteta brojnim organizacijama i pojedincima na nezavisnoj umetničkoj sceni u Srbiji, a posledično i njihovoj brojnoj i raznovrsnoj publici. Akciju su inicirale Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i reprezentativno udruženje Stanica Servis za savremeni ples, a podržale su je brojne kolege i koleginice.

Radnice i radnici u kulturi koji svoje projekte finansiraju i sufinansiraju sredstvima sa javnih konkursa, predali su u velikom broju formulare sa informacijama o svojim programima i manifestacijama na pisarnici Sekretarijata za kulturu grada Beograda čime su uputili formalni zahtev Sekretarijatu da se priloženi programi podrže, navodi ova asocijacija:

„Programe za ovu godinu nije moguće planirati s obzirom na to da se prva polovina godine završila, a konkurs nije raspisan. Zahtevamo hitnu reakciju i odgovor Sekretarijata kako bi šteta koja je već naneta radnicima u kulturi i njihovoj publici bila koliko-toliko sanirana.“

Druga adresa kojoj su se radnici u kulturi juče formalno obratili bilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Na pisarnici Ministarstva podnete su žalbe i zahtevi za objavu rezultata budući da su odavno prekoračeni svi rokovi, navodi se u saopštenju.

NKSS i Stanica zahtevaju od nadležnih institucija da, u što hitnijem roku, odgovore na podnete žalbe i predloge programa i projekata, kao i da obaveste javnost o tome kako je utrošen novac namenjen konkursima u kulturi.

I.P.

Prethodni članak

Sindikati pozivaju da se ne sarađuje sa desnicom

Depra: „Istorijski je događaj što smo se tako brzo organizovali“

Sledeći članak