Novinarke protiv nasilja: na TV Hepiju nedopustivo dovođenje u pitanje prava žena u Srbiji na abortus

Foto: Žene u crnom Srbija / Facebook

Skorašnji slučajevi pretnji novinarki „Blica“ preko društvenih mreža koja je izveštavala o slučaju Milutina Jeličića Jutke u vezi sa seksualnim uznemiravanjem Marije Lukić, te slučaj emisije na TV „Hepiju“ u kojoj je javnost namerno dovedena u zabludu kada je reč o temi abortusa,  predstavljaju pokušaj da se dovedu u pitanje stečena prava žena u Srbiji,  navedeno je u saopštenju „Novinarki bez nasilja“.

Kako se u saopštenju navodi, grupa koju čini preko trideset novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama, okupljenih u inicijativu „Novinarke protiv nasilja prema ženama“, ovim putem skreće pažnju javnosti i nadležnih institucija na dva slučaja koja su se dogodila u poslednjih 48 sati.

Reagovanje se odnosi na emisiju emitovanu 3. novembra na televiziji sa nacionalnom frekvencijom „Hepi“ a čija je tema bila skoro potpuna zabrana abortusa u Poljskoj, o čemu je portal Mašina prethodno pisao. Kako se navodi u saopštenju:

U emisiji je, kao ilustracija abortusa, prikazan snimak koji je gledaoce doveo u zabludu, jer je reč o proceduri prekida odmakle trudnoće, što je u Srbiji zakonom dozvoljeno samo u vrlo retkim situacijama – kada postoje teški deformiteti ploda ili ozbiljna pretnja po život žene. Gledaocima nijednog trenutka nije objašnjeno šta zapravo gledaju, a gosti u emisiji iskoristili su priliku da dovode u pitanje odavno stečena prava žena u Srbiji na abortus. Budući da većina prekida trudnoće ne izgleda onako kako je u datoj emisiji prikazano, smatramo da je publika namerno dovedena u zabludu, Podsećamo, u Srbiji je prekid trudnoće zakonit do desete nedelje trudnoće, kada je plod veličine 3 cm.

Pozivajući Regulatorno telo za elektronske medije da hitno reaguje na pomenuto izveštavanje koje je nedopustivo na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, grupa “Novinarke protiv nasilja” ukazala je na pokušaj da se „dovedu u pitanje stečena prava žena u Srbiji, te da se zastrašivanjem, diskreditacijom i pretnjama umanji vidljivost borbe za ostvarivanje pune ravnopravnosti žena u našoj zemlji“.

U istom saopštenju, „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ pozvale su na brzo reagovanje i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal kako bi novinarka „Blica“ Ivana Jasnić i njena porodica – kojoj su preko društvene mreže Tviter upućenje pretnje silovanjem – bili bezbedni.

Naime, pretnje novinarki Ivani Jasnić upućene su istog dana kada je Viši sud u Kruševcu potvrdio prvostepenu presudu kojom je u julu ove godine na tri meseca zatvora osuđen bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka zbog polnog uznemiravanja Marije Lukić, bivše poslovne saradnice.

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” osnovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B92 i čini je preko 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama.

V.K.

Prethodni članak

Radničke borbe tokom pandemije

Rio Tinto u Srbiji: privatizacija prirodnog bogatstva, onemogućavanje održivog razvoja

Sledeći članak