Novosađani pokrenuli peticiju protiv spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“. Prvi dan prikupljanja potpisa obećava

Gotovo hiljadu Novosađanki i Novosađana je prvog dana potpisalo peticiju koja zahteva ukidanje odluke o podizanju spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“, javlja Autonomija.info.

Prikupljanje potpisa za ukidanje odluke o podizanju spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“ počelo je juče. Bezmalo hiljadu prikupljenih potpisa tokom prvog dana akcije pokazuje da su mnogi stanovnici Novog Sada protiv revizionističkog fabrikovanja sećanja na žrtve fašizma.

„Čak i oni koji ne znaju o čemu se radi, kada im se lepo objasni i priđe na lep način, razumeju važnost ove teme i masovno potpisuju. Imali smo situacije gde ljudi, čije su babe i dete ubijene u Raciji, dolaze na štandove i pričaju svoja iskustva. Teške ih emocije pogađaju kad vide šta se radi i šta gradske vlasti hoće da postave ovde na limanu“, rekao je za Autonomija.info Mladen Cvijetić, koji prikuplja potpise na jednom od sedam štandova koji su raspoređeni širom grada.

Peticiju je pokrenulo petnaest novosadskih političkih organizacija, udruženja građana i koalicija, s ciljem da se institucionalno bore protiv podizanja najavljenog spomenika. U saopštenju povodom početka akcije novosadskim vlastima su poručili:

„Protiv ovakvog spomenika borićemo se svim raspoloživim institucionalnim sredstvima. Ukoliko inspiratori i pokretači sramne ideje predvođeni Milošem Vučevićem i Ištvanom Pastorom ne prihvate jezik razuma i zakona i ne odustanu od postavljanja sramnog spomenika, suočiće se sa otporom na ulicama Novog Sada. Jer, kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost“.

Podsetimo, odluku o postavljanju spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“ donela je 2018. godine tadašnja gradska vlast, koju su činile desne i konzervativne političke stranke: Srpska napredna stranka, Pokret za obnovu kraljevine Srbije i Savez vojvođanskih Mađara.

Registar žrtava za tajne grobnice nakon septembra 1944. Ministarstva pravde, na koji inicijativa za postavljanje spomenika referiše problematičan je iz više razloga, piše za Mašinu sociološkinja Jana Šarić. U registru se nalaze imena osuđenih ratnih zločinaca, imena lica koja su u tom periodu bila još uvek u životu, kao i ponovljena imena i prezimena.

Nemar i nepoznavanje osnovnih principa istoriografske metodologije, zajedno sa povećavanjem brojeva žrtava, ne samo da spisak čine gotovo neupotrebljivim, već pokazuju da istraga nije pokrenuta u nameri da se oda počast civilnim žrtvama, već da se dodatno učvrsti narativ o jednakoj krivici oslobodilaca, okupatora i njihovih saradnika. Tako će ratni zločinci, kolaboracionisti i kvislinzi, osamdeset godina nakon zločina, dobiti svoje mesto u javnom prostoru, i tako biti rehabilitovani, objašnjava Šarić.

Svoj potpis protiv revizionističkog spomenika možete dati narednih dana na lokacijama kod Limanske i Futoške pijace, zatim na platou kod Srpskog narodnog pozorišta, kod Dunavskog parka, kod Bazara, kao i kod pošti na Telepu u ulici Feješ Klare i na Bulevaru Patrijarha Pavla.

A.J.

Prethodni članak

CPE: Za osnovne troškove je potrebna plata od oko 115 hiljada dinara

Bliži se „Europrajd 2022“: sve učestaliji napadi na LGBT+ zajednicu

Sledeći članak