Obustavljen sudski postupak protiv aktivista koji su branili Topli do od MHE

Prekršajni postupak protiv meštana koji su se sukobili sa investitorom u Toplom dolu na Staroj planini obustavljen je zbog zastarevanja slučaja.

Devetoro aktivista poreklom iz Toplog dola i meštana ovog sela na Staroj planini su se fizički sukobili sa investitorom u malu derivacionu hidroelektranu i njegovim obezbeđenjem. Do okršaja je došlo krajem 2019. godine. Investitor je tada pokušao da započne radove na izgradnji MHE uprkos tome što su meštani javno izrazili neslaganje sa ovim projektom i sprečavali njegovo sprovođenje danonoćno stražareći na nesuđenom gradilištu preko mesec dana.

Da bi sprečili dopremanje građevinskih mašina meštani su, takođe, bili blokirali jedan od ulaza u selo. Investitor je imao građevinsku dozvolu uprkos tome što se Topli do nalazi u parku prirode Stara planina.

Sukob aktivista sa investitorom u malu derivacionu hidroelektranu i njegovim obezbeđenjem, 2019. godine; Izvor: Savski nasip / Facebook

U sudskoj odbrani petoro od devetoro aktivista učestvovali su advokati Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu –RERI. Predstavnici ove organizacije su putem društvenih mreža pozdravili okončavanje prekršajnog postupka i izrazili uverenje da bi se on u svakom slučaju završio povoljno po aktiviste jer je odbrana bila potkrepljena čvrstim dokazima o njihovoj nevinosti.

Otpor izgradnji MHE „Topli dol 1“ jedna je od prvih borbi oko kojih su se okupili aktivisti pokreta Odbranimo reke stare planine (ORSP). Zahvaljujući njihovoj borbi grad Pirot je sredinom 2020. predložio, a sredinom 2021. godine i usvojio nacrt prostornog plan bez novih lokacija za MHE na Staroj planini, ali nije do kraja zaštitio tamošnje reke jer nije ni takao u već izdate dozvole. Po rečima aktivista, to nisu učinile ni nedavno donesene izmene Zakona o zaštiti prirode, kojima se takođe ne predviđa povlačenje postojećih dozvola za gradnju u zaštićenim područjima u prvoj zoni zaštite, a izgradnja MHE u drugoj i trećoj zoni dozvoljava.

Aktivisti ORSP borbu protiv gradnje MHE nastavljaju uz podršku drugih organizacija za zaštitu životne sredine, u okviru nedavno formalizovanog pokreta „Ekološki ustanak“, koji najavljuje izlazak na izbore na svim nivoima.

I.K.

Prethodni članak

Broj internet radnika u Srbiji i susednim zemljama stagnira kao i njihove plate

Umetnici svojim rečima – o isključenosti iz sveta umetnosti

Sledeći članak