Održan protest „Buna protiv mafije — hoćemo reku!“

Ujedinjena ekološka udruženja sa teritorije Novog Beograda su održala protestnu šetnju i tribinu zbog ugrožavanja Savskog nasipa.

Nekoliko stotina građana okupilo se u nedelju, jedanaestog septembra, na savskom šetalištu na poziv udruženja Savski nasip, Za naš kej, Blokovi.com, Da blokovi prodišu i Blok 70 – Zajednička akcija. Pridružili su im se i predstavnici drugih udruženja za zaštitu životne sredine, uključujući aktiviste sa Šodroša, te predstavnici opozicionih stranaka.

„Bahati pojedinci oteli građanima reku nelegalnom gradnjom splavova i vikendica, uništavaju vodoizvorište Beograda i nasip koji od poplava brani ceo Novi Beograd“, rečeno je na jučerašnjem protestu.

„Ova vlast ne poštuje ni zakon ni struku i dopustila je prvo Tomislavu Nikoliću septičku jamu, kuću za sinove, sebe, šofere… Takav kriminal nije zabeležen nigde na planeti“, izjavio je Oliver Ilić iz neformalnog udruženja Savski nasip.

„Što se splavova tiče, još 2008. je donesen jedan loš pravilnik koji je čitavo odlučivanje o tome kako da se splavovima daju dozvole sveo na neke arbitrarne komisije, i to je mic po mic, u poslednjih desetak godina zloupotrebljeno maksimalno i mi sad zapravo imamo ograđenu reku“, objasnio je na tribini Marin Krešić. On je ocenio i da su drugi vidovi nelegalne gradnje rezultat napuštanja discipline i kontrole u oblasti planiranja i gradnje.

Anđela Ruvidić je ocenila da se borba protiv ovakvih problema mora voditi na svim nivoima:

„Moramo nastaviti da se obraćamo institucijama, i mi koji smo unutar institucija, ali i da ovako stojimo i ne damo bahatim ljudima da prolaze svojim preskupim kolima nelegalnim putevima.“

Pored Anđele Ruvidić, građevinske inženjerke u oblasti hidrotehnike i gradske odbornice iz Ne davimo Beograd i Marina Krešića, arhitekte i urbaniste, o problemima na Savskom nasipu na tribini su diskutovali, prof. dr Branimir Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta i potpredsednik Demokratske stranke, i Aleksandar Anđelković, doktor biotehničkih nauka u oblasti ekologije voda, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Narodne stranke.

Sa protesta i tribine je po ko zna koji put poslato upozorenje da devastacija Savskog nasipa ugrožava Novi Beograd mogućnošću da u nekom narednom plavnom talasu doživi sudbinu Obrenovca, dok ugrožavanje reni bunara preti da ostavi Beograd bez pijaće vode.

Slične bojazni izražene su na nedavno održanoj konferenciji Razbistrivanje, koja je okupila aktiviste za pravo na vodu iz regiona. Zaposleni u beogradskom JP Vodovod i kanalizacija za Mašinu anonimno svedoče da se dešava da njihove ekipe ne mogu da priđu reni bunarima u čijoj neposrednoj blizini su izgrađeni pojedini nelegalni objekti ni da bi izvršili neophodne popravke, čišćenje šahtova i uzimanje uzoraka vode, jer neke od nelegalnih objekata štiti agresivno privatno obezbeđenje.

I.K.

Prethodni članak

Igra živaca na planini Starica

Barbulović: „Svakog trenutka na osmi greben treba da stignu mineri“

Sledeći članak