Održan protest protiv izvršitelja u Beogradu

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Članovi i članice grupa Združena akcija „Krov nad glavom“ i Efektiva, kao i simpatizeri ovih grupa, održali su protestni skup ispred Hotela M u kojem se dešava skupština Komore javnih izvršitelja.

Izvršitelje koji su dolazili na skupštinu svoje organizacije ispred Hotela M u beogradskom Bulevaru Oslobođenja dočekalo je nekoliko desetina demostranata koji su glasno iskazali svoje protivljenje izvršiteljskoj praksi.

Okupljeni su nosili signalne žute prsluke nalik na one koji se mogu videti na protestantima u Francuskoj, čime je upućena podrška ljudima koji danas protestuju širom te zemlje, ali i u mnogim drugim gradovima Evrope.

Kordon policije okupljenima nije dozvolio da priđu hotelu i direktno se obrate izvršiteljima.

Dvoje aktivista je, u pokušaju da se obrate izvršiteljima, uspelo da uđe u hotel sa sporednog ulaza. Nakon pokušaja da postave pitanja okupljenim izvršiteljima na njih je nasrnulo privatno obezbeđenje koje ih je izguralo iz sale nakon čega ih je policija legitimisala.

U obraćanju okupljenima, članovi Združene akcije „Krov nad glavom“ su obećali da će čekati izvršitelje pred svako prinudno iseljenje i da neće odustati od sprečavanja isterivanja ljudi na ulicu.

Pokušali smo da dobijemo izjavu od komore izvršitelja, međutim, osoblje hotela nam je, posle konsultacija sa organizatorima reklo da niko nije dostupan jer su svi na sastanku, iako su učesnici njihove skupštine tek pristizali u prostor.

Aktivisti i aktivistkinje koji su organizovali protest su pre nekoliko dana u samo jednom danu uspeli da spreče izvršenje tri deložacije u dva grada, što je samo deo od stotina odbranjenih domova.

M.J.

 

Prethodni članak

U žutim prslucima protiv samovolje izvršitelja i države

Šta to uče naša deca o Kosovu

Sledeći članak