Oglasio se stručni tim MSUB-a: narušavanje integriteta i ugrožavanje osnovne funkcije institucije muzeja u društvu

Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Foto: Matija / Wikipedia

Nakon što je predsednik UO MSUB-a podneo ostavku a deo stručne javnosti izrazio svoje negodovanje povodom odluke Vlade Srbije o imenovanju Viktora Kiša za v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti, danas se i stručni tim Muzeja obratio saopštenjem javnosti oštro osuđujući način na koji je imenovan novi vršilac dužnosti direktora ove institucije od nacionalnog značaja.

Kako su naveli u saopštenju, tim činom je suspendovana procedura javnog konkursa za izbor direktora MSU i ugrožen dalji rad njihove institucije:

Zbog svega toga želimo da izrazimo zabrinutost za budućnost funkcionisanja institucije čiji je primarni cilj i namena očuvanje kulturne i umetničke baštine. U tom smislu stručni tim Muzeja želi da podseti javnost na kodeks profesionalne etike Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) gde se navodi:

„Bez obzira na izvor finansiranja ili model uprave, muzeji bi trebalo da zadrže kontrolu nad sadržajem i integritetom svojih programa, izložbi i aktivnosti. Aktivnosti koje donose prihod ne bi trebalo da kompromituju standarde institucija i njihove publike. Visok nivo profesionalizma i institucionalni integritet i autonomija muzeja ne bi trebalo da bude ugrožena finansijskim ili političkim interesima.“

U saopštenju stručnog tima se objašnjava i da Upravni odbor i kolektiv MSU, kao i sami kandidati nikad nisu dobili nijedno obaveštenje o razlozima zbog kojih konkurs nije realizovan. Dodatno, javnosti nisu predočene stručne kvalifikacije novoimenovanog v.d.-a direktora Muzeja. Stoga ističu:

Ovaj čin predstavlja ozbiljno kršenje demokratske procedure izbora direktora javne institucije čime se narušava integritet kuće.

Na kraju pisma stručni tim MSU se zahvalio kolegama, stručnoj javnosti i medijima na reagovanju na odluke „koje su dovele do krize upravljanja u Muzeju savremene umetnosti” i uputio apel javnosti da im se priključi „u naporima da se zaštiti integritet institucija kulture i odbrane načela profesionalne etike.“

V.K.

Prethodni članak

Borba za čist vazduh: najavljeni protesti i skupovi u preko dvadeset gradova

Na današnji dan Milan Nedić je izvršio samoubistvo

Sledeći članak