Ohrabrujući rezultati ispitivanja vakcine protiv raka dojke

Eksperimentalna vakcina protiv raka dojke bi mogla da se koristi za lečenje različitih vrsta ove bolesti, pokazali su podaci iz prve faze ispitivanja vakcine koje sprovode istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu.

Prvi podaci istraživanja koje traje već čitavu deceniju su pokazali da bi vakcina mogla biti efikasna u lečenju različitih vrsta raka dojke.

„Pošto ovo nije bilo randomizovano kliničko ispitivanje, rezultate treba smatrati preliminarnim, ali nalazi su dovoljno obećavajući da će vakcina sada biti procenjena u većem, randomizovanom kliničkom ispitivanju“, rekla je glavna istraživačica Meri L. Disis, profesorka medicine na Univerzitetu u Vašingtonu i direktor Instituta za vakcinu protiv raka, u saopštenju.

Tokom ispitivanja praćeno je ukupno 65 pacijentkinja koje su primale tri vakcine u različitim dozama (10 mcg, 100 mcg ili 500 mcg). Najjači imuni odgovor primećen je kod pacijenata koji su primili dozu od 100 mcg: kako javljaju novinari The Hill, imunitet je opstao nakon završetka vakcinacije i vakcina je mogla da stimuliše odgovor bez izazivanja ozbiljnih neželjenih efekata.

„Rezultati su pokazali da je vakcina veoma bezbedna. U stvari, najčešći neželjeni efekti koje smo videli kod otprilike polovine pacijenata bili su veoma slični onome što vidite kod vakcina protiv COVID-a: crvenilo i otok na mestu injekcije i možda neka groznica i simptomi slični gripu“, dodala je Disis.

Ova velika vest je došla krajem prošle godine, momentu kada je u SAD godišnje umiralo 42.000 žena od raka dojke.

U Srbiji su statistike loše, prema podacima Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, rak dojke predstavlja najčešći malignitet žena u Srbiji, od kog godišnje oboli oko 4.200 a umre 1.600 žena. Postoji ipak organizovani skrining za žene starosne dobi od 50 do 69 godina. Prema navodima Instituta za javno zdravlje, analiza kretanja obolevanja žena od raka dojke u Evropi pokazala je trendove porasta kod žena starijih od 50 godina.

Mapu domova zdravlja koji su uključeni u skrining raka dojke možete pogledati ovde.

Žene mlađe od starosne dobi obuhvaćene organizovanim skriningom treba da obavljaju redovne preventivne samopreglede i ultrazvučne preglede dojki.

I.P.

Prethodni članak

Državljanstvo i isključivost u suvremenoj Mađarskoj

Menja se Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije

Sledeći članak