„Oslobodimo Novi Sad“ na Dan oslobođenja

Novosadski aktivisti su pozvali na protest protiv uništavanja priobalja za potrebe prljavog kapitala, koji će biti održan u nedelju, 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma.

„Skupimo se u nedelju u 16 časova na krivini kod Brodogradilišta da kažemo NE stranim okupatorima, njihovim kompanijama i kapitalu, ali i domaćim kolaborantima – Milošu Vučeviću i Srpskoj naprednoj stranci, njihovim poslušnicima u institucijama, službama i medijima“, poručili su iz Ekološkog fronta Novi Sad putem društvenih mreža.

„Ovo je naš grad, naša je šuma i voda, naša zemlja i vazduh. Odgovornost imamo da Novi Sad branimo. I ponovo oslobodimo“, kaže se u pozivu na protestno okupljanje koje će 23. oktobra na krivini kod brodogradilišta početi u 16. časova.

Poziv na protest danas je upućen i na konferenciji za medije koju su ispred Narodne skupštine održale aktivistkinje Šodroš survivor kampa. Kao i prethodne sedmice, deo opozicije je želeo da se borci za zaštitu životne sredine, ali i pravnu državu i urbani razvoj za dobro svih građana, obrate javnosti iz hola parlamenta, ali im to nije dozvoljeno. Predstavnica kampa Marijana Mutavčieva je zato zahteve aktivista nadležnima pročitala ispred parlamenta.

Od China Road and Bridge Corporation (CRBC) aktivisti zahtevaju da javnosti dostave  dozvole za pripremne radove i arhitektonski projekat mosta na osnovu kog su one izdate. Podsetimo, javnost ih nikada nije videla pa postoji i sumnja da uopšte postoje.

„Od gradonačelnika Vučevića tražimo da javnosti predstavi sporazum i ugovor zaključem sa CBDC“, naglasila je Mutavčieva. Kako smo i ranije pisali, ovo nije prvi put da javnost nema uvid u sporazume i ugovore zaključene sa stranim firmama. Analize pokazuju da je od 2014. zakonodavstvo menjano tako da omogući netransparentnost ugovaranja i sprovođenja poslova sa stranim partnerima, naročito infrastrukturnih i naročito onih koji upravo u te svrhe bivaju proglašeni projektima od nacionalnog značaja.

Iz Šodroš Survivor kampa su ponovili da su radovi koje je u utorak čuvala policija izvođeni bez građevinske table, zbog čega od nadležnih inspekcija zahtevaju da utvrde da li su ti radovi bili legalni ili, kako aktivisti tvrde, nezakoniti.

Zahteva se i da JP Urbanizam na uvid da procenu uticaja projekta na životnu sredinu, dokument za koji su aktivisti višekratno upozoravali da nije dostupan javnosti, ako ga uopšte i ima.

„Od Vojvodinašuma i pokrajinske inspekcije zahtevamo da utvrdi da li je 11. juna seča belih topola na Šodrošu bila zakonita, kao i da se utvrde i kazne počinioci te seče“, izjavila je Mutavčieva, referišući na događaj zbog koga je osnovan kamp na Šodrošu. Od Milenijum tima se traži da „javnosti pokaže dokument koji im daje dozvolu za izvođenje radova“ i uslove za zaštitu prirode, a od Republičke agencije za prostorno planiranje da se očituje u vezi sa kršenjem Prostornog plana Republike Srbije do koga je došlo time što je zahvat Brodogradilišta na Ribarskom ostrvu prenamenjen u stanogradnju.

„Kao poslednji zahtev, Vojvodina da javno objasni kako je moguće da pomeranje nasipa na Kameničku adu i gubitak 175 hektara vodoplavne zone neće imati negativne posledice na odbranu grada od poplava“, izjavila je Mutavčieva.

Ona je ponovila da je policija ispoljila nasilje prema građanima koji su prethodnih dana mirno protestovali.

Ekološki front Novi Sad je u  međuvremenu objavio saopštenje isprovociran time što se građani koji zahtevaju poštovanje procedura, tehničkih i društvenih struka i planske dokumentacije višeg reda ponovo etiketiraju kao kočničari prograsa. Po njihovim rečima:

„Izgradnja mosta je ‘trojanski konj’ koji nas uvodi u kompletnu urbanizaciju levog priobalja Dunava u Novom Sadu i obuhvata Kameničku adu, Dunavac, Šodroš i Ribarsko ostrvo“. Saopštenje je ilustrovano grafičkim prilozima koji pokazuju na Plan detaljne regulacije priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu iz 2021. godine, i fotografijom nejasnog modela razvojaovog područja iz 2016. godine.

„Način na koji žele da počnu izgradnju mosta bez građevinske dozvole i arhitektonskog projekta za most, bez zakonski obavezujuće Strateške procene uticaja na životnu sredinu za izgradnju mosta, a sve uz tajni ugovor sa kompanijom China Road and Bridge Corporation i nepoznatu cenu potvrđuje da se radi o ‘trojanskom konju“, naglašavaju iz Ekološkog fronta Novi Sad.

Da bi razjasnili zbrku oko postojanja ili nepostojanja dozvole za izvođenje spornih radova, aktivisti ponovo objašnjavaju da nije jasno na osnovu čega bi bila izdata privremena građevinska dozvola za pristupne saobraćajnice mostu ako nema građevinske dozvole za most, koje, opet, ne može biti bez javnog uvida u projekat mosta.

Prema novom Generalnom urbanističkom planu do 2030. godine sam gradonačelnik Miloš Vučević je svojim potpisom potvrdio stav struke da je istočni špic Kameničke ade gde je juče sprovođeno ‘deminiranje’ i početak pripremnih radova za pripremne mostove stanište zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta pod kodom NSA 22a. Dakle, to nije naš stav već i stav GUP-a sa potpisom gradonačelnika. Interesuje nas stoga da li je kompanija ‘Milenijum tim’ imala uslove zaštite prirode od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, zašto ga nisu objavili u javnosti s obzirom da se radi o izuzetno invazivnoj metodi uništavanja prirode? Zašto i druge nadležne inspekcije izbegavaju da izađu na teren, obrate se javnosti? Kako to da je dozvoljeno pecati i trenirati veslanje dok u neposrednoj blizini radi mašina za ‘deminiranje’?“, pitaju se iz Ekološkog fronta Novi Sad, konstatujući da nije problem u mostu, već u svemu što treba da ga okružuje i što prati njegovu gradnju.

Oni su pozvali vlasti da spreče dalji haos i da se, kako kažu, rešavanje ovog problema prenese na neku radnu grupu gde bi nadležne institucije i zainteresovana javnost mogli razumno da dođu do kompromisa.

I.K.

Prethodni članak

Na vrhu zgrade Borbe na Trgu Nikole Pašića osvanula je poruka: „Ovo nije klasna BORBA“

Policajci, „Izdali ste narod!“: na demonstrante u Novom Sadu poslata žandarmerija

Sledeći članak