Osmi mart se obeležava nizom događaja u više gradova u Srbiji

Rekonstrucija ženski fond je i ove godine napravila mapu osmomartovskih događaja, koja obuhvata gradove Beograd, Kostolac, Kraljevo, Kruševac, Tutin i Užice.

Obeležavanje dana žena u Beogradu počinje 6. marta, u Centru za ženske studije koji otvara svoja vrata u 15 časova, i pruža pristup besplatnoj feminističkoj literaturi. U istom prostoru od 19 časova održava se prvo okupljanje Feminističkog čitalačkog kluba, koje se posvećuje tekstu Beleške za feministički manifest koji se bavi odnosom levog i feminističkog pokreta.

8. martovski protestni marš održaće se u petak, otpočinje skupom na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu koji počinje u 13:00. Akcija se završava u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde će biti organizovana izložba/omaž povodom stote godišnjice od ubistva Roze Luksemburg.

Otvaranje izložbe SNAGA: izložba mladih fotografkinja biće 8. marta u 19:30 u Papergirl galeriji (Kralja Milana 15), u organizaciji FEMIX. „Kako vidiš ulogu devojke i žene u balkanskom društvu danas?“, „Koje slike treba da razbijemo na Balkanu da bismo zajedno išli napred?“ su pitanja na koja je svoje odgovore dalo petnaest devojaka iz Srbije kroz fotografije koje čine ovu izložbu.

Izložba Prve školovane žene Srbije otvara se u 19h u galeriji Udruženja slikara i slikarki i

ljubiteljki i ljubitelja slikarstva KORNJAČA (Carigradska br. 9), koje je nosilac događaja.

Dodela priznanja BeFem za feminističke inicijative za 2018 održava se u KC Gradu s početkom u 21 časova s muzičkim intermecom Lady K. U nastavku večeri sledi mini koncert Ane Ćurčin & Manivi, a iza ponoći Lip Sync Battle i DJ set Johana Bogicevic F-Society.

Feministički kolektiv „Žene puštaju četvrtkom“ poziva na osmomartovsku žurku slavlja ženske hrabrosti, solidarnosti i ljubavi. Program traje od 20 do 24 časova u Ljubimcu (Cetinjska 15).

U Kostolcu se Osmi mart obeležava uličnim performansom NEĆU DA ĆUTIM u organizaciji neformalne grupe „Uspešne žene Kostolca“.

Udruženje Fenomena u Kraljevu organizuje tri osmomartovska događaja. Od 12 do 16 časova aktivistkinje ove organizacije dele propagandni materijal i razgovaraju sa građankama i građanima o značaju 8. marta, ženskim pravima i prevenciji nasilja u porodici. U 17 časova održavaju konferenciju za medije u okviru Udruženja Fenomena, gde će biti promovisan SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja u porodici, a u 18 časova tribinu u sali gradske uprave.

Alternativni centar za devojke, Kruševac, u svom gradu organizuje projekciju filma i diskusiju povodom stogodišnjice smrti Roze Luksemburg i obeležavanja 8. marta. Program se održava 8. marta od 19 časova u prostorijama Alternativnog centra za devojke.

Podeli svoje znanje i Akademija ženskog liderstva u Kruševcu 9. marta organizuju Mentorsku šetnju. Mentorska šetnja se organizuje povodom Dana žena, nakon koje sledi javna diskusija „Uloge žena u lokalnom socio-ekonomskom razvoju“ u kojoj će učestvovati govornice iz javnog, privrednog i civilnog sektora.

U Tutinu 7. marta IMPULS feminističko veče Da se čuje, da se zna!!!. Program počinje u 17 časova u Domu kulture i u njegovom okviru biće premijera aktivističkog filma koja je nastala u produkciji IMPULS, izložba fotografijakao i sevdah-koktel party.

Ista organizacija 8. marta u 12 časova na gradskom trgu realizuje javnu akciju: Verujemo našim devojčicama – stop seksualnom nasilju nad devojčicama.

U Užicu Osmi mart se obeležava uličnom akcijom Pravo je žena da žive bez nasilja. Akciju sprovodi Ženski centar Užice i posvećena je seksualnom zlostavljanju žena. Lokacija je Trg partizana, početak je zakazan za 14 časova.

Međunarodni dan žena obeležava se svake godine osmog marta, podsećajući na konstantnu borbu žena u, protiv patrijarhalnog i kapitalističkog sistema, za jednaka socijalna, ekonomska i politička prava.

Mnogobrojne organizacije širom sveta obeležavaju osmi mart na različite načine, od ženskih radionica, preko programa koji govore o problemima sa kojima se žene susreću u borbi za jednakost, do organizovanja protesta.

A.J.

Prethodni članak

Radnici Laste – za veće plate, protiv privatizacije preduzeća

25 miliona za vlasnike malih hidroelektrana

Sledeći članak