Oštra osuda uvreda koje je predsednik Srbije uputio radnicama

Foto: Yevgenia Belorusets / Clean Clothes Campaign
Foto: Yevgenia Belorusets / Clean Clothes Campaign

Oštra osuda uvreda prema radnicama koje je predsednik Srbije uputio tokom posete gradilištu buduće turske tekstilne fabrike „Eurotay” u Kraljevu, stiže iz Clean Clothes Campaign – saveza koji je posvećen poboljšavanju uslova rada u globalnoj industriji odevnih predmeta.

Clean Clothes Campaign Srbija (CCC) podseća da je predsednik tokom posete ovoj fabrici u Kraljevu pozvao turske investitore da budu „fini i ljubazni prema našim ženama”, čime je preuzeo ulogu tutorisanja ženama koje ujedno i „predaje“ drugim muškarcima.

Predsednik „poštovanje radnih prava i uslova rada vadi iz zakonskog okvira i stavlja na miliost i nemilost dobrih manira poslodavca.“ I tu se ne završavaju uvrede:

Predsednik u obraćanju turskom investitoru pravi krajnje neprihvatljivu seksualnu insinuaciju na račun odnosa poslodavac – radnice, verovatno nesvestan činjenice da je seksualno uznemiravanje žena na radnom mestu od strane nadređenih česta pojava koja ostaje neprijavljena iz straha od stigme i straha od gubitka posla.

Buduće radnice u turskoj tekstilnoj fabrici, Aleksandar Vučić je ohrabrio rečima da one „znaju da neće postati bogate, ali da će moći da prežive”.

Iz CCC podsećaju da je vlast ta koja strane investitore privlači podatkom da je cena radne snage u tekstilnoj industriji u Srbiji 85% niža od proseka Evropske Unije.

Radnice u tekstilnoj industriji zaista znaju da neće postati bogate, kao što znaju da radeći samo za platu kod stranih investitora neće moći da prežive, pa su najčešće prinuđene da rade i po nekoliko dodatnih poslova. Ako uzmemo u obzir i redovan kućni rad, koji mahom i dalje obavljaju jedino žene, dobićemo kompletnu sliku položaja tekstilnih radnica u Srbiji uz koju bahatost predsednikovih seksističkih izjava dolazi do punog izražaja – saopštava CCC.

Ipak, iz CCC ovakvo ponašanje ne vide kao slučajnost. Oni smatraju da nam vlast svakodnevno poručuje da je sve „uključujući živote i tela žena – nemi predmet trgovinske razmene u interesu pojedinaca na vlasti i takozvanih investitora“. Dok je stanovništvo dobro dok je nemo, poslušno i spremno da trpi poniženja vlasti i poslodavaca za jedva 200 evra mesečno.

Podsećamo da je CCC ove godine objavila istraživanje koje pokazuje da osim potplaćenosti radnica i radnika, tekstilna industrija u Srbiji predstavlja i sektor u kojem se često teško krše radna prava.

M.M.

Prethodni članak

„Ni kap vode vam ne damo” – protest u Babušnici

Zakonima omogućena pljačka putem privatizacije – „Istina o 24 slučaja“

Sledeći članak