Osuđena aktivistkinja u Poljskoj jer je pomagala ženi da nabavi tablete za abortus

Aktivistkinja koja je pomagala ženi da dođe do pilula za abortus, osuđena je u Poljskoj na osam meseci društveno-korisnog rada.

Sud u Poljskoj je osudio aktivistkinju koja je pomagala trudnici da nabavi tablete za abortus, prenosi list Gardijan.

„Ne osećam da se sama suočavam sa sudom. Iza mene su moji prijatelji i stotine žena koje još nisam imala sreće da upoznam,“ navela je osuđena aktivistkinja, Justina Vidrzinska koja je članica Abortion Dream Team-a (ADT), prenosi ovaj list.

Kazna za ovo krivično delo propisana je zakonima koji ograničavaju žensko pravo na telesni integritet i reproduktivna prava, a koji su najrestruktivniji u Evropi. Podsetimo, zakon u Poljskoj abortus dozvoljava samo u slučaju incesta, silovanja ili rizika po zdravlje majke. Kazna za pomaganje trudnicama da izvrše abortus ide do tri godine zatvora.

Ona je pred sudom u Varšavi rekla da je poslala tablete ženi koja je bila žrtva porodičnog nasilja, navodi se na Fejsbuk stranici ADT-a.

Kako prenosi Gardijan, abortus je bio slobodan u Poljskoj pod komunističkim režimom, a procedura je postala ozbiljno ograničena 1993. Dalja ograničenja uvedena su u januaru 2021, čime je postupak postao legalan samo u slučajevima zločina, kao što su silovanje ili incest, ili kada postoji opasnost od trudnoće za život ili zdravlje žene, a za to je potrebna potvrda tužioca, odnosno lekara.

Međutim, zakon kriminalizuje samo one koji pružaju abortuse, što znači da abortusi medikamentima nisu kriminalizovani. ADT je pomogao više od 9.000 ljudi u Poljskoj da pristupe medicinskom abortusu 2022.

Podsetimo, u Poljskoj su tokom 2021. godine nedeljama žene protestovale nakon što je mlada trudnica preminula od septičkog šoka u 22. nedelji trudnoće jer su lekari odbili da joj izvrše abortus iako plod nije imao šanse da preživi zbog otkrivenog defekta i nedostatka plodove vode.

Tih nedelja su, zbog ukidanja prava na abortus, stotine hiljada žena protestovale na ulicama, ispred crkava u vreme misa, blokirajući saobraćaj na glavnim raskrsnicama i mostovima širom gradova Poljske. Ipak, zakon je i dalje na snazi.

I.P.

Prethodni članak

OŠFG: Planove seče šume na Fruškoj gori pisali vlasnici firmi za seču

Dani slobode, godine revizionizma

Sledeći članak