Otvaranje Eko umetničkog parkića „Kaleidokop Burgena“ u nedelju u Novim Banovcima

Eko umetnički parkić Kaleidokop Burgena otvara se u nedelju, 25. juna na obali Dunava u Novim Banovcima.

Novi Banovci foto: Sadko / Wkimedia Commons

Lokacija na kojoj se u nedelju 25. Juna u 15h otvara Eko-umetnički parkić KALEIDOKOP BURGENA, nastao je na divljoj deponiji, koja je naporima aktivista iz Udruženja građana „Volim Banovce“, pretvorena u zelenu površinu na obali Dunava u Novim Banovcima. Pre godinu dana naporima udruženja su se pridružili i troje umetnika Vesna Vesić, Vlada Ilić i Mira Odić, koji su izveli umetničku intervenciju na samoj lokaciji. Rezultat te saradnje je Eko-umetnički parkić „Kaleidoskop Burgena“, navodi se u najavi.

Kako se navodi u najavi, umetnička intervencija se sastoji od tri kaleidoskopa sa ciljem otvaranja drugačije perspektive, sa nadom da će provocirati i debatu o odnosu prema prirodi i društvu: „Kaleidoskop znači pogled u lepo, pa tako i treba shvatiti našu intervenciju, pre svega kao podršku naporima aktivista iz UG „Volim Banovce“ na podizanju ekološke svesti u svojoj zajednici. Naš pristup je od početka bio okrenut ka principima ponovne upotrebe đubreta, kao na primer odbačene ventilacione cevi koje smo iskoristili za tube kaleidoskopa koje usmerene ka Dunavu, vraćaju fokus na okolinu, pejzaž, prirodu, njen značaj i lepotu.“ navodi se.

Primer ove lične inicijative i akcije ovih hrabrih i posvećenih ljudi, boraca – pojedinaca u saradnji sa umetnicima, mogu postati uspešan model individualne borbe, ohrabrenje i podsticaj drugima za promenu i doprinos zajednici. Upravo zbog toga što verujemo u ovakve promene, naš umetnički trio je odlučio da veći deo svog rada daruje zajednici, kao primer jačanja solidarnosti i neophodnosti entuzijazama u zajednici navode umetnici i organizatori inicijative.

U saradnji umetnika sa lokalnom zajednicom stvoren je prostor na preoblikovanoj divljoj deponiji kao opitna eko učionica na otvorenom, što će u budućnosti doneti još novih akcija i radionica na samoj lokaciji, poručuju organizatori.

Eko-umetnički parkić „Kaleidoskop Burgena“ će biti otvoren u nedelju 25. Juna u 15h na uglu Pionirske i Ribarske ulice u Novim Banovcima, gde će pored zvaničnog dela, biti organizovan i zajednički kretivni rad sa prisutnim posetiocima.

Eko-umetnički parkić „Kaleidoskop Burgena“ je realizovan u okviru projekta “Kultura za demokratiju” koji podržava Vlada Švacarske, a sprovodi Hartefakt Fond. Sve se odvija u okviru projekta “Umetnici i lokalna zajednica za samoupravnu praksu u kulturi“ koji sprovode UG Tatamate i ULUS.

I.P.

Prethodni članak

Borbi za bolji položaj tehničkog osoblja u vrtićima nakon sindikata priključuju se i roditelji

Vlada Srbije ne omogućava žrtvama pravo na pomoć i podršku, kažu iz Autonomnog ženskog centra

Sledeći članak