Otvaranje izložbe „Nećemo u fioku“ Ivane Smiljanić u ULUSu

Izložba Ivane Smiljanić „Nećemo u fioku“ će biti otvorena večeras u 19 časova u Galeriji ULUS u Ulica Kneza Mihaila 37. Izložba će trajati do 29. novembra.

Ivana Smiljanić, "Nećemo u fioku"

Na izložbi koja je deo Nagrade Udruženja likovnih umetnika Srbije za najbolji rad na 85. jesenjoj izložbi, Ivana Smiljanić izlaže video, video-performanse, novu instalaciju izvedenu za ovu priliku, sastavljenu od printa velikih dimenzija i objekata u prostoru, i novi audio rad, sa spoljašnje strane izloga galerije, prema Ulici Kneza Mihaila.

Ovo se navodi u saopštenju za medije i pozivu javnosti na otvaranje izložbe udruženja ULUS. Naziv izložbe je preuzet (i minimalno prilagođen) iz video rada „Neću u fioku“, koji je Smiljanić radila 2021. godine, na poziv Feminističkog kulturnog centra Befem i Autonomnog ženskog centra, u saradnji sa ženskim organizacijama iz regiona, za kampanju „Ravnopravnost iz fioke: Za politike nenasilja!“, navodi se.

„Video „Neću u fioku“ je podsećanje na ogroman rad i zalaganja ženskih organizacija da se Istanbulska konvencija ratifikuje i primenjuje na ovim prostorima, kao i opomena, protest svih nas, sa svim našim posebnostima i razlikama, upućen vladama i odgovornim licima, da su naša bezbednost i osećaj sigurnosti na prvom mestu. Posebnu vrednost i autentičnost videu daju portreti i glasovi žena sakupljeni putem javnog poziva, udruženi u borbi za politike nenasilja“, kaže se u saopštenju.

Ovaj video je odabran kao krovni za celu izložbu jer je ono što povezuje sve izložene radove – nasilje (sa svim svojim suptilnim oblicima), nebriga, diskriminacija, nečinjenje (tamo gde je adekvatan odgovor nadležnih neophodan i zakonom obavezujući).

Za praksu Ivane Smiljanić karakteristično je preklapanje života i umetnosti, izvrtanje “iznutra ka spolja” i izložba “Nećemo u fioku!” nije izuzetak, kažu iz Ulusa i dodaju da je novina da, osim ličnih iskustava, tereta i nelagode koje delimo ili prepoznajemo u Ivaninim radovima, ova izložba „obasjava“ i neke primere dobre prakse, međusobne brige, solidarnosti i ljubavi. Jedan od tih primera je proces rada na izložbi sa Dejanom Vasićem i tekst Mirjane Dragosavljević, sa kojima ćemo biti upoznati do kraja izložbe.

Ove godine Autonomni ženski centar slavi 30 godina postojanja.

Ivana Smiljanić je vizuelna i performans umetnica koja se u svom radu, koristeći različite medije, bavi preispitivanjem pozicije sopstvenog tela u različitim društvenim kontekstima.

I.P.

Prethodni članak

Evropski parlament je usvojio privremeni sporazum o Zakonu o obnovi prirode

Radnici Pošte ne priznaju sporazum Vlade i reprezentativnih sindikata

Sledeći članak