Otvorena je izložba o migraciji i radnoj eksploataciji „Tišina je ovde gluvoća“

Foto: Nenad Porobić / Mašina

U galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda 4. jula otvorena je izložba pod nazivom „Tišina je ovde gluvoća“. Organizatorke izložbe su članice novoosnovanog udruženja Brina. Teme rada, eksploatacije i sistemske represije objedinjuju izložene radove.

Na otvaranju su govorile članice udruženja Brina Mirjana Dragosavljević, Ksenija Đurović i Ana Vuković, nakon čega je nastupio hor „Naša pjesma“.

Izložba se bavi različitim vrstama migracija koje su obeležile i dalje obeležavaju ove prostore: od gastarbajtera šezdesetih godina, velikih seoba iz sela u grad, preko rata i tzv. raspada Jugoslavije, pa sve do današnjeg trenutka, i to sa fokusom na Balkansku rutu i tzv. odliv mozgova – kaže kustoskinja izložbe Mirjana Dragosavljević za Mašinu.

Ona dodaje i da je namera izložbe da ukaže na to da je za problem migracija ključno pitanje rada.

Ako ne govorimo o dostojanstvenom radu i dostojanstvenoj zaradi, ne možemo da govorimo o boljoj budućnosti. Rad, eksploatacija i sistemska represija stoga objedinjuju sve izložene radove.

Foto: Nenad Porobić / Mašina

Umetnici i umetnice koji izlažu radove različitih pristupa i perspektiva su Nika Autor, Maja Hodošček, Bojan Mrđenović, Nemanja Čađo, Doplgenger, Pokretnica kolektiv, Minipogon i Davor Konjikušić.

Na izložbi se mogu kupiti i radovi Minipogona. Vahida Rajmukić za Mašinu objašnjava na koji način Minipogon nastoji da kreira model ravnopravnijeg društva i ekosistema i ističe organizaciju procesa rada kao glavnog posrednika u međuljudskim odnosima i odnosima ljudi sa njihovim okruženjem.

Ovaj poduhvat uključuje razvijanje dostupnih tehnologija za obradu otpadne plastike čime se obezbeđuju neophodna sredstva za proizvodnju (mašine) koja su pri tome i podruštvljena. Zajedničko je upravljanje procesom rada i raspodelom dobiti od prodaje završnih proizvoda, dok je ceo proizvodni proces smešten u Izbegličkom kampu Krnjača nadomak Beograda.

Foto: Nenad Porobić / Mašina

Program koji prati izložbu obuhvatao je rezidenciju umetnika Nemanje Čađo tokom koje je održana šestodnevna radionica zajedno sa arhitekticom i istraživačicom Danicom Selem. Tokom šest dana radionice, njih dvoje su zajedno sa Nemanjom Boškovićem, mladim plesačem, istraživali odnos tela i prostora, kroz zone (ne)udobnosti.

Izložbu će do 25. jula pratiti još ukupno 6 programa.

Oni obuhvataju projekcije filmova „Hvala vam na vašoj službi“ i „Ne ostavljati tragove“ u Kulturnom centru Magacin, a u organizaciji Kino kluba Barut. U galeriji Podroom biće održana tri razgovora: sa Dejanom Markovićem, Ivanom Smiljanjić i Jelenom Mijić. Poslednji deo programa biće zatvaranje izložbe 25. jula, vođenjem kroz Kaluđericu i Bulbuder, Nebojše Milikića pod nazivom: „Na dve vode i tri vetra: logike partije, kapitala i radničke klase rešavaju stambeno pitanje u SFRJ“.

Foto: Nenad Porobić / Mašina

Detaljnije o svim programima možete čitati na internet stranici udruženja Brina.

Brina je udruženje nastalo prošle godine, osnovano sa idejom fokusiranja na poziciju žene u vizuelnim i izvođačkim umetnostima na različitim nivoima. Neki od glavnih ciljeva udruženja Brina su osvešćivanje rodne i klasne pozicije, (samo)obrazovanje i osnaživanje kroz različite vidove kolektivnog rada.

A.V.

Prethodni članak

Nejednakosti u platama sve veći globalni problem. Srbija ima najveće nejednakosti u Evropi

Veća ovlašćenja za komunalce

Sledeći članak