Performansom „Uredba mora biti zdrava!“ i protestom vaspitačice, spremačice i druge pomoćne radnice i radnici poručuju da su za sistem nevidljivi

„Jako smo nezadovoljne, ne vidimo se, a velika nam je odgovornost,“ ključna je pritužba koja se juče čula sa protesta zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Više od dve hiljade zaposlenih u predškolskim ustanovama širom Srbije okupilo se u nedelju 20. marta na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kako bi ponovo skrenuli pažnju na mnogobrojne probleme u ovoj delatnosti, a o čemu je Mašina izveštavala.

Na protestu u organizaciji Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije okupili su se zaposleni iz Kraljeva, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Vlasotinca, Pančeva i drugih većih gradova širom Srbije.

Performansom „Uredba mora biti zdrava“, počeo je protest a zatim i tematski deo skupa „Uredimo uredbu – nije teško dati reč“. Referencom na beovizijski nastup Konstrakte, uz plastične lavore i prateći performans, zaposlene u predškolskim ustanovama skrenule su pažnju na njihov zabrinjavajući položaj o kojem se decenijama u javnosti, ali – još važnije – u nadležnom Ministarstvu, ćuti.

„Ne“ mizernim platama, „samovolji gradskih uprava, guranju problema pod tepih i nevidljivom predškolstvu“, poručile su.

Govoreći o teškim poslovima kojima su svakodnevno izložene, Gordana Sinđelić, profesionalna spremačica, podsetila je da one od ranih jutarnjih sati čiste sneg, ukoliko je zima, a zatim odmah prelaze na čišćenje i ribanje do kraja smene:

„Mi spuštamo i teške krevetiće, njih ima i po 80, što je jako teško za jednu ženu. Mi smo odlazile i u kovid centre, gde smo radili za 23.000 dinara. Pa to je nepristojno. Bez nas to ne može da funkcioniše, a sve nas je manje i manje. Jako smo nezadovoljne, ne vidimo se, a velika nam je odgovornost”, skrenula je pažnju na svakodnevicu spremačica i drugih pomoćnih radnika u predškolskim ustanovama širom Srbije.

Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije

Nakon protesta okupljeni su formirali kolonu i uputili se ka Ministarstvu prosvete, a zastali su i ispred Predsedništva gde su predsedniku Vučiću poručili da imaju problem:

„Došli smo da vam se javimo i da kažemo da imamo problem“, poručila je sekretarka Sindikata, Slobodanka Ninić.

„Ne smemo odustati“, zaključili su učesnice i učesnici protesta.

Nedelju dana ranije, već je održan jedan protest, gde je više stotina vaspitačica i vaspitača tražilo formiranje Radne grupe koja će se baviti njihovim problemima. Tada su okupljeni poručili da su ostavljeni na milost i nemilost lokalnih samouprava, a pozvan je i ministar Branko Ružić da im se pridruži.

V.K.

Prethodni članak

Kovrlija: „Ne znam zašto rukovodstvo BAS-a nas gleda kao neku rušilačku snagu, a mi smo samo tu da pokušamo da pokrenemo ovo nekada jako uspešno preduzeće“

Temelji vladavine Srpske napredne stranke – Izmene i dopune Zakona o radu 2014. godine

Sledeći članak