Podrinjski antikorupcijski tim će podneti krivične prijave protiv svih nadležnih sa obe strane Drine zbog ispuštanja opasnog otpada u reku

Nakon najvećeg pomora ribe u Drini u protekle dve decenije, PAKT zahteva da se objavi šta je tačno ispušteno i da li su zagađena vodoizvorišta.

U Drini se prošlog vikenda dogodio masovni pomor ribe, najveći u protekle dve decenije. Pomor su primetili  zabeležili ribolovci, koji su o njemu zatim obavestili Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT). PAKT je javnost obavestio o tome da se podozreva da je došlo do ispuštanja lužine, opasnog industrijskog otpada, budući da je među uginulom ribom bilo mnogo mrene, vrste koja se kreće po dnu i opasna je na razna zagađenja, ali ne i na zakiseljenu vodu.

Institucije koje su obaveštene o ovim sumnjama i kojima je upućen upit o tome da li su ugrožena vodoizvorišta uz reku Drinu se ne oglašavaju, kažu iz PAKT-a.

„PAKT je uputio zahteve Direkciji za vode i Zavodu za javno zdravlje u Šapcu i očekivalo se da će institucije izaći sa odgovorima u roku od 48h jer je to zakonska obaveza u vanrednim situacijama i akcidentima ovog tima. Međutim, institucije ne osećaju tu vrstu odgovornosti kod ovakve vrste uznemirenja javnosti’“, kaže za Mašinu Miroslav Mijatović, predsednik PAKT-a.

Ova organizacija je, po njegovim rečima, došla do snimka na kom se jasno vidi da crveni mulj u Drinu ulazi sa bosanske obale kod mesta Karakaj.

„Mi smo tačno po prijavama građana zaključili odakle dolazi zagađenje, a radi se o predelu gde je glavni operater preduzeće Glinica-Birač koja se nalazi blizu Velikog Zvornika. Takođe smo obavešteni da ribolovačka služba iz BiH izašla na teren sa policijom, ali nemamo informacije šta je ustanovljeno“, objašnjava Mijatović, dodajući da po svedočenjima ribolovaca ovo nije prvi put da dolazi do trovanja i pomora ribe, već se akcidenti dešavaju gotovo svake godine, ali u manjem obimu nego ovaj poslednji.

Loznički vodovod je oglasio da nije u opasnosti vodoizvorište u Banji Koviljači i da je voda za piće dobrog kvaliteta, kaže Mijatović.

„Međutim, PAKT ne veruje ovom javnom preduzeću i o očekuje zvanične nalaze Zavoda za javno zdravlje Šabac sa tačnim i jasnim podacima. Ono što je u ovom trenutku najbitnije, jeste da tražimo da fabrika Glinica saopšti javnosti hemijski sastav lužine tj. opasnog otpada koji je ispušten u Drinu, kao i da se potom oglase stručnjaci i saopšte na koji način je moguće da pojedini teški elementi kroz ribu koja nije uginula završe u lancu ishrane tj. u organizmima ljudi koji će konzumirati ribu iz Drine“, naglasio je naš sagovornik.

Pakt će, zaključuje, protiv svih nadležnih sa obe strane Drine koji nisu postupali u skladu sa Zakonima podneti krivične prijave.

I.K.

Prethodni članak

Na Šodroš stigao buldožer

Ustavni sud nakon osam godina ukinuo Vulinovu uredbu o „prinudnom radu“

Sledeći članak