Podrška za žene iz Brusa tokom ročišta protiv Jutke

Foto: Ne davimo Beograd / Facebook

Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus, Milutinu Jeličiću Jutki po tužbi Marije Lukić za seksualno uznemiravanje nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u tom mestu.

Jutka je na ročište došao sa šest pravnih zastupnika i odmah tražio izuzeće sudije Tipisarevića, što je nakon pauze odbijeno. Nakon više odlaganja ročišta, danas je prvi put da Jutki pitanja postavlja i Borivoje Borović, advokat Marije Lukić.

Milutina Jeličića Jutku je za seksualno uznemiravanje prijavilo još sedam žena, ali je samo u slučaju Marije Lukić podignuta optužnica.

Inicijativa Ne davimo Beograd je organizovala odlazak na ročište protiv Jutke kako bi sa brojnim aktivistkinjama pružila podršku Mariji Lukić.

Aktivistkinje su nosile brojne transparente podrške sa porukama poput „Zaustavimo nasilnike“, „I radnice su ljudi“, „Naše heroine“ i „Pravda za Mariju“.

Foto: Ne davimo Beograd / Facebook

Na skupu ispred Osnovnog suda u Brusu, podršku je dobio i optuženi. Pedesetak ljudi s majicama sa natpisima „Pravda za Jutku“ je pokušalo da zakloni transparente podrške Mariji Lukić, dok je policija aktivistkinjama pretila prekršajnim prijavama zbog skandiranja „Pravda za Mariju“.

Umesto pune podrške i zaštite, ove hrabre žene kada o nasilju progovore, kao i mnoge druge širom Srbije nailaze na neizvesnost, osudu, medijsko razvlačenje i maltretiranje, a neretko i gubitak posla.

Kaže se u saopštenju Ne davimo Beograd povodom organizovanja skupa podrške za žene u Brusu.

I.P.

Prethodni članak

Niko bez doma! Protest protiv davanja većih ovlašćenja izvršiteljima

Kraj „velike koalicije“ u EU parlamentu. Jačanje desnice, dobri rezultati zelenih i liberala i slabljenje levice

Sledeći članak