Pokrenuta inicijativa „Pravo na lek“: vakcine protiv Covid-19 su javno dobro

Široka koalicija sindikata zdravstvenih radnika/ca, nevladinih organizacija, aktivističkih grupa, studentskih udruženja i zdravstvenih stručnjakinja i stručnjaka pokrenula je juče, 30. novembra Evropsku građansku inicijativu. Njihov cilj je, kako navode, da ubede Evropsku komisiju da preduzme sve mere kako bi se osiguralo da prava intelektualne svojine, poput patenata, ne ograničavaju dostupnost lečenja i vakcina protiv Covid-19.

#Right2Cure, evropska građanska inicijativa (ECI) je započela prikupljanje potpisa za zahtev da Evropska komisija donese propise prema kojima bi buduća vakcina i drugi medicinski proizvodi za lečenje Covid-19 bili tretirani kao javno dobro. U saopštenju ove inicijative stoji da postoji zabrinutost da bi novorazvijene vakcine i tretmani mogli biti dostupni samo malom delu populacije zbog finansijskih i logističkih prepreka. Inicijativa je od Evropske komisije tražila da pristup ovim proizvodima uredi tako da ga patenti i slični mehanizmi ne mogu ograničavati.

Organizatori navode da farmaceutske kompanije treba da budu obavezne da podele rezultate svojih istraživanja sa drugim institucijama kako bi ubrzale proizvodnju doza na globalnom nivou i kako bi značajno smanjile troškove, kao što su predložile Indija i Južna Afrika u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Takođe zahtevaju da se pregovori odvijaju u punoj transparentnosti, navodi se u saopštenju.

Kako bi Evropska komisija morala da raspravlja o ovim pitanjima, inicijativa mora da prikupi 1 milion potpisa. Ipak, kako navodi Ana Vračar, programska koordinatorka za zdravstvo Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) iz Hrvatske, očekuje se da će zemlje EU ipak biti povlašćene kada je u pitanju dostupnost medicinskih proizvoda za lečenje infekcije Covid-19.

EU se aktivno protivi ovom prijedlogu, svrstavajući se tako bliže interesima velikih proizvođača, nego vrijednostima svjetske solidarnosti, na koju je sama više puta pozivala od početka pandemije. Zbog toga je indirektni cilj Right2Cure podsjetiti institucije EU kako svi imaju pravo na zdravlje i da je odgovornost svih zemalja svijeta aktivno raditi na tome da se to pravo može ostvariti“ izjavila je Vračar za N1 Hrvatska.

Vračar dodaje da je veliki deo zdravstvenih stručnjakinja naglasio kako će vakcina biti važan iskorak, ali ne i rešenje situacije u kojoj se nalazimo:

Za početak, trebat ćemo se cijepiti. U kontekstu gdje se svijet već godinama bori s porastom nepovjerenja prema cijepljenju, to vjerojatno neće biti tako jednostavno kao što nam se sada čini. Općenito, pandemija Covid-19 je poslužila kao veoma bolna ilustracija problema u zdravstvenom sustavu.

Probleme Vračar vidi i u nedostatku lekara i medicinskog osoblja, posebno u siromašnim zemljama iz koje medicinski radnici/e migriraju.

Iz inicijative navode da datum početka kampanje nije slučajnost: „Ovo je uoči Svetskog dana borbe protiv side, kada pokazujemo podršku ljudima koji žive sa HIV-om i koji su pogođeni HIV-om. Milioni ljudi su umrli jer nisu mogli da priušte lečenje i zaštitu. Nakon višedecenijske bitke, farmaceutske kompanije bile su prinuđene da odustanu od patenata. Ali svet jednostavno ne može da priušti da čeka ovoliko dugo.”, navodi se u saopštenju Inicijative.

I.P.

Prethodni članak

Više od 200 miliona radnika i radnica je učestvovalo u generalnom štrajku u Indiji

Zdravstveni sistem u Srbiji: izgubljen u polemikama

Sledeći članak