Policijska brutalnost na ulicama gradova u Srbiji

pandur bije demonstranta
Foto: Marko Rupena / Kamerades

Jedno od glavnih pitanja protesta koji su uzdrmali Srbiju u protekle dve noći jeste da li je i koliko policija prekoračila svoja ovlašćenja. Javnost i stručnjaci kažu da jeste, zvaničnici negiraju.

Protekla noć je donela nastavak sukoba na ulicama glavnog grada, ali i drugih većih gradova u zemlji. Iako se s različitih strana navodi da proteste preuzimaju desničarske organizacije i provokatori koji započinju nerede s kojima se većina okupljenih na protestima ne slaže, čini se da država nesrazmerno oštro reaguje.

Dok ceo državni vrh zajedno sa predsednikom države osuđuje nasilje na protestima, dok ujedno tvrde i da policija reaguje samo „kada im je život ugrožen“, snimci s lica mesta dokazuju suprotno.

Šta se zapravo dešava na ulicama?

Već dve noći na ulicama Beograda, a onda i drugih gradova, malobrojne televizijske kamere i mnogobrojni snimci sa mobilnih telefona svedoče o brojnim situacijama potencijalnog prekoračenja ovlašćenja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pored ogromne količine suzavca koja se u dugim vremenskim intervalima ispaljuje u intervencijama, brojne scene dovode u pitanje da li je reakcija policije racionalna i primerena ili otvorena demonstracija sile.

Na šta reaguju nezadovoljni građani na ulicama?; Foto: Nemanja Jovanović / Kamerades

Tako brojne scene pokazuju kako žandarmerija tuče mladiće koji mirno sede na klupi i podižu ruke, koje se nastavlja čak i kada od batina padnu na zemlju i ne opiru se. Drugi snimci koje smo imali prilike da vidimo u prenosu televizije N1 pokazuju brojne patike i lične stvari koje su razbacane ležale na ulici. Novinar je u programu objasnio da je na tom mestu pedesetak ljudi palo trčeći u stampedu, a da ih je onda žandarmerija opkolila i tukla pendrecima dok su ležali i nisu mogli da pobegnu.

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, na kom se vidi kako mladića koji leži pendrecima tuče ceo kordon pripadnika žandarmerije, koji ga na kraju sklone sa puta ne ukazujući mu pomoć kako bi kolima mogli da nastave put.

https://www.facebook.com/nedavimobeograd/videos/727149078148891

Inicijativa Ne davimo Beograd je na društvenim mrežama u toku sinoćnjeg protesta javila da je u jednom momentu „preko 20 ljudi, od kojih su neki i novinari, policija primorala da leže ispred Pravnog fakulteta i niti ih hapsi niti ih pušta. Ne dozvoljavaju im da se jave bližnjima i drže ih u ponižavajućem položaju.“

Na društvenim mrežama postoje i brojne fotografije modrica od udaraca pendrecima koje su trpeli građani i građanke. U gostovanju na Nova.rs advokatica Milena Vasić iz YUCOM-a je navela da policija ima pravo da primenjuje sredstva prinude i mora da ih primenjuje kad održava red na javnim okupljanjima i kad se dešavaju nasilni incidenti.

Ono što je ovde problem je pitanje srazmernosti tih sredstava prinude. Naša policija je itekako obučena da na javnim okupljanjima neutrališe lica koji prave nered i da ih isključe sa okupljanja. Nema potrebe da šalje konje i da udara ljude koji leže, na primer, navodi Vasić.

U saopštenju Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku se navodi da građani imaju pravo da mirno izraze nezadovoljstvo zbog načina na koji se država bori sa pandemijom, a vlast treba da prestane sa podsticanjem društvene polarizacije, koja preti da se pretvori u permanentno stanje nasilja na ulicama.

Centar je od tužilastva zatražio da pokrene postupak zbog prekomerne primene sile policije i traži odgovore na pitanja zašto je tukla ljude koji mirno sede na klupama ili već uhapšeni leže na trotoarima.

Oni koji su noćas izdali naređenje da policija upotrebi silu nad građanima opasno zloupotrebljavaju trenutak u kome se zemlja nalazi i policijske službenike koriste za odbranu režima, umesto da im dozvole da budu branioci zakona i ustavnog poretka, upozorio je BCBP.

Prebijanje novinara

Pripadnici MUP-a Srbije su oko 23.30, dok su potiskivali demonstrante iz Bulevara kralja Aleksandra prema manjim okolnim ulicama, povredili i izveštača agencije Beta, Žikicu Stevanovića uprkos tome što im je pokazao novinarsku legitimaciju.

Kako navodi Beta, novinar je policajcima stavio do znanja da je novinar na zadatku, ali su ga i pored toga tukli pendrecima, čak i onda kada je pao na zemlju. Novinar Bete zadobio je povrede i posekotine po glavi i kod oka, a policajci su se vraćali da ga tuku na zemlji.

Ovoj intervenciji, kao i mnogim drugim u toku ova dva dana, je prethodilo ispaljivanje velike količine suzavca. Sinoć su napadnute i dve novinarke portala Nova.rs.

Šta kaže Ministar dok pripadnici MUP-a tuku ljude po ulicama?

Ministar policije je kazao da su pripadnici policije napadani zaštitnim ogradama, lopatama i molotovljevim koktelima.

Policija je na normalan i racionalan način povratila kontrolu, preduzimala posebne mere i radnje da bi građani Srbije imali slobodu, istakao je ministar policije.

Kada je u pitanju upotreba suzavca, on je kazao da su demonstranti iz mase ispred Narodne skupštine bacali suzavac na policiju 30 minuta, a da je policija imala naređenje i nije koristila suzavac.

Prethodni članak

Nastavak protesta u više gradova u Srbiji uz ponovljenu policijsku brutalnost

Za razliku od prethodnih dana, treći dan protesta „u belim majicama“ bez policijske brutalnosti

Sledeći članak