Palestinska dijaspora poziva na protest solidarnosti sa palestinskim civilima

„Pozivamo Vas da u nedelju 22. oktobra u 15 časova na Trgu republike prisustvujete protestu koji ćemo održati u organizaciji sa palestinskom dijasporom u Srbiji i Društvom srpsko-palestinskog prijateljstva“, navodi se u pozivu.

„Neposredni povod ovom događaju je osvetnička politika izraelske okupacione vlade i vojske nakon masakra 7. oktobra, po kojoj se nasumično bombarduju civili i civilna infrastruktura u pojasu Gaze, uključujući i bolnice, škole, kampove za izbeglice Ujedinjenih nacija, stambene zgrade, ali i kolone kamiona kojima su se civili prevozili ka jugu“, kaže se u pozivu na protest.

Protest zajednički organizuju palestinska dijaspora i Društvo srpsko-palestinskog prijateljstva, a zakazan je za 22. oktobar u 15. časova, na Trgu republike u Beogradu.

Organizatori ocenjuju da su se zvaničnici Izraela odlučili na kolektivno kažnjavanje čitavog civilnog stanovništva, nazivajući Palestince životinjama u obliku ljudi. „Pod izgovorom samoodbrane, a ne mareći ni za sopstvene državljane koji su bili oteti i koje su ubili u ovim napadima, okupacione snage Izraela naizgled ne nameravaju da prestanu sa sprovođenjem ratnih zločina“, dodaje se.

Društvo srpsko-palestinskog prijateljstva i palestinska dijaspora skreću pažnju na nedovoljno poznat podatak da se gotovo polovina stanovništva pojasa Gaze mlađa od 18 godina. „U trenutku pisanja ovog saopštenja, već je preko 1000 dece ubijeno. Poređenja radi, u ratu 2014. godine, za 51 dan ubijeno je oko 500 palestinske dece“, naglašavaju.

„Okupacija, ubijanja, doseljenički kolonijalizam, raseljavanja, mučenja i teror koji palestinski narod trpi već više od sedam decenija sada je u žiži javnosti i međunarodne zajednice, premda Izrael uživa podršku većine država zapadne Evrope i SAD-a. Palestinski narod se pita kada će međunarodna zajednica preduzeti konkretne mere protiv izraelske okupacije i agresije“, poručuje se.

„Želimo da javno izrazimo solidarnost sa narodom Palestine, ali i zahtevamo da se momentalno obustavi sistematsko uništavanje palestinskih života, što bombardovanjem, što uskraćivanjem pristupa vodosnabdevanju, električnoj energiji, hrani, lekovima i ostalim namirnicama bez kojih je život nemoguć i u odsustvu kojih stanovništvu pojasa Gaze preti nezapamćena humanitarna katastrofa“, zaključuje se u saopštenju.

I.K.

Prethodni članak

Jedan radnik je poginuo a drugi teško povređen u fabrici Mei-ta u Obrenovcu

Naredba da se iz Gaze evakuišu bolnice je smrtna presuda za bolesne i ranjene, poručuje SZO

Sledeći članak