Položaj žena na selu: nedostatak infrastrukture i usluga

U novoj epizodi podkasta Devojka iz predgrađa – DIP, autorka Slavica Trifunović razgovara sa Kosanom Beker, programskom direktorkom organizacije FemPlatz. Tema četvrte epizode su problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju žene koje žive u selima u Srbiji.

Veliki broj žena na selu živi u lošim uslovima koje karakterišu nedostatak infrastrukture i zdravstvene zaštite, udaljenost institucija od mesta stanovanja, kao i nedovoljno razvijena mreža puteva. Pored toga one su često suočene sa nepovoljnim položajem u porodici koji podrazumeva i brigu o domaćinstvu, članovima porodice i neplaćeni kućni rad. Sve navedeno stvarni su problemi žena na selu i na žalost to nije konačan spisak.

Programska direktorka organizacije FemPlatz Kosana Beker rekla je u razgovoru za podkast da je položaj žena na selu, posebno u Srbiji loš i podelila iskustvo žene koja se odrekla nasleđene imovine u korist muškog srodnika, u ovoj situaciji brata, što je česta praksa kada je podela imovine u pitanju.

„Meni je jedna žena ostala u sećanju toliko upečatljivo, koja govori kako se ona odrekla u korist svog brata, kako nije bilo razmatranja uopšte da može da bude drugačije, i slučajno da je rekla da hoće ona deo toga, kako ona zna u stvari da bi izgubila i brata i porodicu. Ona danas ima sina i ćerku i njih uči da su oni ravnopravni i da će oni podeliti imovinu svojih roditelja, a ona kaže da, kada bi opet bila u takvoj situaciji, ona bi opet uradila isto. Dakle to je za nove generacije.”

Podkast možete slušati na portalu Mašina i platformama Anchor.fm, Spotify, Youtube, a sve u vezi sa podkastom možete pratiti na društvenim mrežama Devojke iz predgrađa, na Fejsbuk i Instagram profilu pod nazivom Podcast DIP.

Prethodne epizode podkasta možete pronaći na ovom linku.

Prethodni članak

Dopuna žalbe Bernskoj konvenciji zbog uništavanja Šodroša

Još jedna presuda u korist aktivista sa Fruške Gore

Sledeći članak