Ponovo napadnute prostorije Žena u crnom

Žene u crnom poručuju da je kontekst u kom je izvršen treći napad na njihove prostorije u poslednjih pola godine „klima nekažnjivosti koju širi i održava vladajući režim u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem“.

Crvena farba na vratima prostorija Žena u crnom

Nepoznati muškarac je na ulazna vrata prostorija Žena u crnom i stepenište zgrade 12. jula posuo crvenu farbu.

„Ovaj napad se desio samo dan nakon obeležavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti, koje su Žene u crnom organizovale 10. i 11. jula 2022. godine“, konstatuje se u saopštenju ove organizacije.

Žene u crnom skreću pažnju na to da je u pitanju treći napad na prostorije od oktobra 2021. godine, a da su više napada pretrpele i njihove aktivistkinje i aktivisti, ali da ni jedan od ovih slučajeva, kao ni  prethodni napadi, nisu procesuirani. Zato odgovornima smatraju i državne institucije koje, kako se iznosi u saopštenju, dozvoljavaju i time legitimišu nasilje nad svima onima na koje gledaju kao na političke neistomišljenike:

„Kontekst u kome se napad desio jeste klima nekažnjivosti koju širi i održava vladajući režim u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kako na nivou države, tako i na nivou društva.“

Iz Žena u crnom poručuju da će eventualni izostanak identifikovanja i procesuiranja počinilaca poslednjeg napada značiti ohrabrenje i podsticaj za nove incidente.

Kako smo ranije pisali, u noći između 22. i 23. oktobra nepoznati počinioci su na ulaznim vratima prostorija Žena u crnom u Beogradu crnim sprejom ispisali „Kurve u crnom“, „Ratko Mladić“ i iscrtali pet krstova sa četiri ocila. Kažnjavanje počinilaca tada je zahtevalo preko trideset organizacija civilnog društva. Uprkos pritisku javnosti, vinovnici nisu pronađeni, a novi grafiti sa govorom mržnje osvanuli su na vratima prostorija Žena u crnom krajem novembra iste godine.

Podsetimo, na nedostatak tolerancije vlasti prema kritičkom mišljenju, te neefikasnost pravosudnog sistema zbog kojih u javnosti preovlađuje utisak nekažnjivosti za brojna krivična dela nedavno je upozorio i NUNS.

„Žene u crnom će uprkos svim otvorenim pretnjama i napadima i dalje zahtevati pravdu za žrtve i kaznu za počinioce genocida u Srebrenici i za sve druge zločine počinjene u naše ime“, zaključuje se u saopštenju ove organizacije.

I.K.

Prethodni članak

Loši uslovi rada, dotrajala oprema i nastavak pritisaka na radnike tvrdi predsednik „Sloge“ u GSP-u Beograd

Velika koalicija regresije. Militarizacija Nemačke od 100 milijardi evra

Sledeći članak