Popločavanje staze na Stražilovu je neopravdano „slaganje kockica“, kažu aktivisti

Širenje i popločavanje staze ka grobu Branka Radičevića koštaće NP Pruška gora oko 40 miliona dinara, dok je 2022. za monitoring i mere zaštite prirode u užem smislu NFPG potrošio 20 puta manje, upozoravaju građani.

U toku je rekonstrukcija staze na Stražilovu koja vodi do groba Branka Radičevića. Direktor NP „Fruška gora“ je za medije izjavio da se završetak radova planira do 10. marta, kada je zakazana centralna proslava dva veka od rođenja Branka Radičevića.

U sanaciju staze Nacionalni park „Fruška gora“ ulaže 39.8 miliona dinara koji su mu u te svrhe dodeljeni od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, piše Danas.

Iz NPFG su za medije prokomentarisali da je sanacija bila potrebna da bi se posetioci Brankovog groba kretali „slobodno“, „bez straha i opasnosti“: „U poslednje vreme“, preneo je Danas, „Svi smo bili svedoci dejstva klimatskih faktora zbog čega je staza bila na nekim delovima obrušena, što je normalna pojava u šumskom eko-sistemu. Pored staze, predviđeno je i uređenje gornjeg i donjeg platoa“. Na Stražilovačkom potoku biće napravljena dva mosta od osam metara, a tri na potoku Glibovac, objasnili su javnosti.

Priroda se žrtvuje za turizam i betoniranje

Planinari i aktivisti koji se zalažu za očuvanje prirode na Fruškoj gori, međutim, smatraju da proširivanje i popločavanje staze vodi daljem smanjivanju prirodnih u odnosu na urbanizovane i komercijalizovane ambijente.

„Na ovom primeru se više nego jasno vidi da je zaštita prirode upravljaču tj. novom direktoru JPNPFG poslednja rupa na svirali. Prioritet mu je razvoj šumske infrastrukture za izletnički turizam koji po pravilu postane masovan i samim tim sa krajnje negativnim uticajem na prirodne vrednosti“, objavio je Pokret Odbranimo šume Fruške gore.

„Staza od Čardaka do Brankovog groba je trebalo da bude rekonstruisana na način da se eventualno malo proširi, srede drveni prelazi, ojačaju stepenice drvenim potporama, a takođe srede i delovi koji trpe uticaj erozije. Normalno bi bilo da se izletnička funkcija Stražilova drži pod kontrolom da se ne bi desilo da je sledeća faza, što reče drugar pre neki dana, konceptbar i parking pored Brankovog groba“, ocenjuju aktivisti.

Za monitoring i zaštitu prirode svega dva miliona dinara

Pokret Odbranimo šume Fruške gore je uporedio cenu rekonstrukcije staze sa novcem koji je NPFG uložio u zaštitu prirode u 2022. godini. Po podacima iz Izveštaja o sprovođenju mera zaštite prirode za 2022. (koje upravljači dostavljaju Ministarstvu zaštite životne sredine), NPFG je 2022. u zaštitu prirode uložio duplo manje novca nego što će potrošiti na stazu, odnosno oko 18 miliona dinara. Od toga je 15 miliona uloženo u plate čuvara, jedan milion na promociju, a svega dva miliona u monitoring i mere zaštite prirode.

„Šta mislite šta je sve moglo da se uradi od aktivnosti zaštite prirode (monitoring i mere zaštite) za 40 miliona dinara? Koliko je generalno u Srbiji zaštita prirode zapostavljena i koliko se zaštićena područja tretiraju samo kao potencijal za eksploataciju i neekološki turizam, govori i podatak da je u 2022. godini ukupno u 98 zaštićenih područja prirode koja je proglasila Republika, za monitoring i mere zaštite potrošeno 68 miliona dinara. A ova staza košta cirka 40 miliona dinara“, naglašavaju iz Pokreta OŠFG.

„Više je nego jasno da je zaštita prirode upravljačima nacionalnih parkova balast, teret koji ih opterećuje i da su im omiljene šumarske i građevinske aktivnosti. Ima razlike naravno, jer NP Tara je na monitoring i mere zaštitu potrošila 5 miliona dinara, a na promociju i edukaciju 4,5 miliona dinara“, dodali su aktivisti.

Kako su naglasili, zbog proširivanja oko kilometar staze nastradaće i 96 drveta.

I.K.

Prethodni članak

Većina domaćinstava najzagađenijeg grada ne može da priušti ulaganja u energetsku efikasnost

Mitra Mitrović se vratila na ulice Beograda

Sledeći članak