Potrebna buster doza vakcine da bi se zaustavila zaraza, pokazuje engleska studija

Studija pokazuje da zaštita od COVID-19 počinje da opada nekoliko meseci nakon druge doze vakcine, zbog čega naučnici apeluju da se uzme buster, izveštava The Guardian.

Dok su dve doze vakcine značajno smanjile stopu infekcije, sa 1,76% kod nevakcinisanih na 0,35% u tri meseca nakon druge doze, stope infekcije su ponovo porasle na 0,55% tri do šest meseci nakon primljene druge vakcine, pokazuju rezultati Reakt studije sprovedene u Engleskoj.

„Moguće povećanje probojnih infekcija tokom vremena potcrtava potrebu za davanjem buster doze vakcine“, izjavio je za The Guardian Pol Elijot, šef Reakt studije i profesor epidemiologije i medicine javnog zdravlja na Imperial College London.

Nova studija koju su sproveli istraživači sa Imperial College London takođe pokazuje da su stope infekcije virusom Sars-CoV-2 tri do četiri puta veće među nevakcinisanim ljudima od onih koji su primili dve vakcine.

Prema studiji, dve doze vakcine smanjuju rizik od infekcije, sa ili bez simptoma, za oko 60%.

Nalaz istraživača potvrđuje da zaštita od zaraze počinje da opada nekoliko meseci nakon primljene druge doze vakcine, ali treba naglasiti da druge studije pokazuju da je zaštita koju dve doze pružaju od hospitalizacije i smrti daleko snažnija.

Prema preliminarni rezultatima, koji još nisu recenzirani, najveća stopa infekcije u septembru bila je među školarcima od 5 do 17 godina, sa oko 2,5% pozitivnih testova, a zatim od 35 do 54 godina, starosnoj grupi koja najčešće ima decu školskog uzrasta.

Najnoviji podaci koje Reakt studija koristi uključuju rezultate iz 100.527 briseva uzetih između 9. i 27. septembra, i još 98.233 iz juna i jula ove godine.

A.J.

Prethodni članak

Šabić: Sistem svesno zataškava kriminalne aktivnosti predstavnika vlasti

Osnovni pojmovi o kolektivnom pregovaranju

Sledeći članak