Poziv na međunarodnu solidarnost sa ženama Rožave i severoistočne Sirije

Foto: Kurdishstruggle / Flickr

Na Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama Kongra star, organizacija ženskog pokreta Rožave, poziva na međunarodnu solidarnost zbog okupacionog i genocidnog rata koji Turska vodi u severnim i istočnim delovima Sirije.

Jedna od najvećih ekoloških, političkih, socijalnih, ekonomskih, demografskih i kulturnih tragedija u istoriji događa se upravo sada u severoistočnoj Siriji i Rožavi, poručuje tamošnjih ženski pokret preko svoje krovne organizacije Kongra star.

Turska je najnoviji napad na Rožavu i druge delove Sirije pokrenula 9. oktobra, nakon što je SAD naglo prekinuo savez sa borkinjama i borcima Sirijskih demokratskih sanaga i povlačenjem svojih trupa oslobodio put turskoj vojnoj mašineriji.

Jedna od ključnih vojnih jedinica u borbi protiv ISIS-a i sada Turske su Ženske zaštitne jedinice (YPJ), koje su deo Sirijskih demokratskih snaga.

Borkinja YPJ, Amara Renas izgubila je život za vreme obnovljenih napada Turske vojske. Turski vojnici su ubili Hevrîn Xalef, ko-predsednicu Sirijske partije budućnosti, koja je bila među vodećim licima u političkom polju ženske revolucije. Dayê Aqîde, članica Ženskog saveta za pravdu izgubila je svoj život u vazdušnom napadu Turske na konvoj civilnih vozila.

Ove žene su postale simboli borbe protiv patrijarhalnog nasilja i njima će posvetiti akcije koje organizuju na Svetskom danu borbe protiv nasilja nad ženama, piše Kongra star.

Pozivamo sve ženske organizacije i feminističke pokrete, sve žene koje pružaju otpor, akademske radnice, umetnice koje su se borile otkad je počela okupacija Rožave da popune ulice u bojama ove tri revolucionarke ovog 25. novembra.

Neposredno nakon što je Turska obnovila napade na samoorganizovane zajednice u severnim i istočnim delovima Sirije pokrenuta je međunarodna kapanja „Žene brane Rožavu“. Njen cilj je ujedinjenje u borbi protiv fašizma, okupacije i patrijarhata, saopštava organizacioni odbor kampanje. Detaljnije o kampanji možete čitati ovde.

U Rožavi se godinama sprovodi revolucionarna politička transformacija prema idejama radikalne demokratije, oslobođenja žena i samoodređenja, uprkos dugotrajnom ratnom stanju i izuzetno teškim uslovima za političko delovanje. Žene Rožave su ključne akterke revolucije.

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981. godine. Na današnji dan 1960. godine tajna policija Dominikanske republike je ubila sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje su se borile protiv fašističke diktature Rafaela Truheja (Rafael Trujillo).

Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 1999. godine.

A.J.

Prethodni članak

Troje radnika Drekslmajera dobilo otkaz zbog štrajka

Glavu u torbu za stalno zaposlenje

Sledeći članak