Predstavljeno istraživanje o odlasku lekara iz Srbije na rad u inostranstvo

Istraživanje o odlasku lekara u inostranstvo na rad Centra za politike emancipacije i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije je predstavljeno juče na konferenciji za novinare u Medija centru.

predstavljanje istraživanja o odlasku lekara na rad u inostranstvo

Centar za politike emancipacije i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije su izradili istraživanje o radnim migracijama lekara. Istraživanje obuhvata samo trend odlaska lekara, sa napomenom da i drugo medicinsko osoblje takođe napušta Srbiju u potrazi za boljim životom.

Tema emigracije stanovništva iz Srbije u inostranstvo zbog boljih uslova rada i života je poznata pojava. Posebno se Zdravstveni sistem Republike Srbije suočava sa velikim izazovima u funkcionisanju zbog odlaska velikog broja lekara. Ova pojava do sada nije bila detaljno posmatrana, te nije bilo analiza koje se izbliza bave uzrocima ovog procesa kao i njenim posledicama, naveli su organizatori u najavi. Istraživanje su predstavili Miloš Vučković ispred CPE i Rade Panić, predsednik pomenutog Sindikata.

Doktor Rade Panić rekao je da je odlazak zdravstvenih radnika iz Srbije odavno prisutan, kao i da je stanje danas sve gore, no da nije jedini razlog odlaska zdravstvenih radnika u inostranstvo veća zarada:

“Odlazak zdravstvenih radnika iz Srbije je prvenstveno zasnovan na nezadovoljstvu zdravstvenih radnika. Dakle nije to više trbuhom za kruhom, iako je i zarada jedan od elemenata koji utiče na to nezadovoljstvo. Ono što trenutno imamo jeste, ma koliko vam to zvučalo teškom rečju, da su zdravstveni radnici roblje, nema nas dovoljno,” rekao je Rade Panić.

U predstavljanju istraživanja navedeni su i dodatni problemi: preopterećenost zdravstvenog sistema, posebno tokom pandemije, ali i svakodnevno zbog velikog broja pacijenata koje jedan lekar mora da pregleda u toku smene, a kojima ne uspeva da se temeljno posveti, tu su i mobing i nemogućnost zaposlenja bez jake političke veze, čemu u prilog govori i to da je preko 1200 lekara trenutno na birou za zapošljavanje.

Miloš Vučković iz Centra za politike emancipacije rekao je da su tokom istraživanja uputili zahteve za informacije o odlasku doktora u zemlje regiona, a dobili su odgovor jedino od Hrvatske, dok u Srbiji ovaj podatak nije dostupan.

Cilj istraživanja je da ponudi mere kojima bi se smanjio odlazak lekara, navodi se.

S.T.

Prethodni članak

Nasilje nad ženama – tema nove epizode podkasta Devojka iz predgrađa

Danilo Krivokapić: „Kad se jednom implementiraju ovako intruzivni sistemi za masovni nadzor, nema te države koja će tome odoleti“

Sledeći članak