Preminula Borka Pavićević

Borka Pavićević; Foto: Bojan Mrđanović

Dramaturškinja Borka Pavićević, dugogodišnja kulturna radnica i aktivistkinja, osnivačica i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), preminula je noćas u Beogradu.

Kako je saopštio CZKD Borka je preminula u noći između 29. i 30. juna. Datum i vreme kremacije i komemoracije u CZKD-u će biti naknadno objavljeni.

Borka je rođena 1947. godine u Kotoru u Crnoj Gori. Kao studentkinja dramaturgije postaje politički aktivna na protestima 1968. godine, diplomirala je 1971. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gde je odbranila i magistarsku tezu 1976. godine.

Deset godina je radila u Ateljeu 212 i dvadeset godina u BITEF-u. Bila je dramaturškinja u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu. Osnivačica je teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981) i učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991).

Borka Pavićević je bila i umetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta gde je smenjena zbog političkog i javnog delovanja (1993). Bila je učesnica Antiratnog pokreta (1991) i članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, od osnivanja.

1994. godine Borka je osnovala Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu u kojem je bila direktorka.

Objavila je više zbirki eseja i pisala kolumne za časopise Susret, Vreme i dnevni list Danas.

Dobitnica je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade „Ruts“ Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje fond „Maja Maršićević Tasić” 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske od 2002. godine.

Svojim neumornim delovanjem Borka Pavićević je ostavila neizbrisiv trag na lokalnoj i regionalnoj kulturno-umetničkoj sceni. Bila je stalna podrška različitim društvenim i političkim organizacijama i inicijativama na levici.

Prethodni članak

Solidarnom šetnjom protiv fašizma u Nišu

Juriš na utrobu Zemlje – eksploatacija rude u Srbiji

Sledeći članak