• FORMA

  • SADRŽAJ

  • POJMOVI


27/01/2022

Problemi u fabrici Linglong sugerišu nastavak urušavanja radnih prava

Slaba reakcija države na probleme prepoznate u fabrici Linglong u Zrenjaninu i najavljene nepovoljne izmene radnog zakonodavstva sugerišu da tretman vijetnamskih radnika preti da postane početak dugoročno negativnog trenda u daljem urušavanju radnih prava, upozoravaju stručnjaci i aktivisti.
27/01/2022

Zaštita dece žrtava nasilja ne sme da zavisi od interesovanja javnosti

Zaštita prava dece i žrtava nasilja, posebno seksualnog nasilja, ne sme da zavisi samo od reakcije javnosti, naglašavaju stručne organizacije.
27/01/2022

Tribina „Radi(m) za džabe – kako do boljih radnih uslova u kulturi?“

Okosnica tribine koju je organizovala Mašina bila je tema nesigurnih uslova rada u sektoru kulture.
26/01/2022

Američka advokatska asocijacija: Zakon o sezonskim poslovima ugrožava radna prava

Nacrt Zakona o sezonskim poslovima lišava ogroman broj radnika njihovih radnih prava, uključujući i pravo na sindikalno organizovanje, smatraju u Centru za ljudska prava Američke advokatske asocijacije
26/01/2022

„Promena mora krenuti od nas radnica i radnika u nauci“

Siguran posao za sve naučnike; jednake plate za jednak rad; obezbediti u nauci doslednu primenu zakona kojima se reguliše rad, zahtevi su kampanje Za dostojanstven rad u nauci.
25/01/2022

Stopirana prodaja Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ kod Prijepolja

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je danas obustavila postupak prodaje preduzeća „Putnik Prijepolje“ čime se za sada odustaje i od privatizacije Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ koji je kao deo ovog preduzeća takođe bio „na prodaju“.
25/01/2022

Meštani Gornjih Nedeljica na oprezu nakon sastanka u Vladi

Predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“ su u ponedeljak dobili dodatna uverenja od Ane Brnabić da će svi njihovi zahtevi biti ispunjeni, ali i saznali da će se o zabrani iskopavanja litijuma i bora raspravljati tek nakon izbora.
25/01/2022

Radi(m) za džabe – kako do boljih radnih uslova u kulturi?

Mašina vas poziva na razgovor o radnom položaju umetnica i umetnika koji se održava u sredu, 26. janura, u prostoru „Miljenko Dereta“, Dobračina 55, Beograd u 18 časova.
25/01/2022

Kako nastaju i nestaju zelene partije u Srbiji

Narasli ekološki problemi su pred izbore istakli zelene političke organizacije u prvi plan. Zelene političke stranke su bile i ranije prisutne u Srbiji, međutim njihova uloga nije bila sasvim pozitivna.
24/01/2022

Ujedinjene nacije zabrinute zbog navoda o trgovini ljudima u Zrenjaninu

Ujedinjene nacije zabrinute zbog navoda o trgovini ljudima u Zrenjaninu
24/01/2022

Privatnost u Srbiji u nezavidnom položaju

Tokom 2020. i 2021. godine registrovane su 142 povrede privatnosti u čemu prednjače javne institucije a za njima privatne kompanije.
21/01/2022

„Boško Buha“ ponovo ugrožen privatizacijom

Društvo konzervatora Srbije (DK) uputilo danas zvaničan apel nadležnim institucijama Republike Srbije i Opštine Prijepolje da se hitno reaguje i spreči licitacijska prodaja objekata i delova Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ kod Prijepolja.
21/01/2022

Prosvetni radnici, pedijatri i roditelji protiv odluke Tima za škole: treba odložiti polazak

Odluku Tima za škole da se sa nastavom krene od ponedeljka bez odlaganja, a koju je saopštilo Ministarstvo prosvete, nastavnici, pedijatri i roditelji smatraju pogrešnom.
21/01/2022

Nove tehnologije ili zašto je lakše zamisliti kraj sveta nego kapitalizma

Savremene tehnologije su nas možda oslobodile nekih ograničenja fizičkog sveta, ali nas nisu oslobodile odnosa moći u njemu.
21/01/2022

Doviđenja, Rio Tinto? Vlada Srbije poništila sve upravne akte vezane za projekat Jadar

Vlada Srbije je zvanično prekinula poslovanje sa Rio Tintom, ali aktivisti i opozicioni akteri zahtevaju jasna uverenja da nije u pitanju samo predizborni trik vlasti.
20/01/2022

Fabrika vode prodata na punoletstvo zabrane o korišćenju česmovače u Zrenjaninu

Erste banka je prodala nefunkcionalnu fabriku vode u Zrenjaninu firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
20/01/2022

Predstavljena zeleno-leva koalicija MORAMO

Koaliciju Moramo sačinjavaju pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma AKCIJA, Ekološki ustanak, kao i veliki broj aktivista i lokalnih pokreta.
19/01/2022

Radnici u Srbiji rade najviše u Evropi pokazuju zvanične statistike

Prosečan broj radnih sati na glavnom poslu u Srbiji je 43,5 sati nedeljno što je tokom prošle godine bilo najviše u Evropi.
19/01/2022

Nezaposlenost širom sveta se ne smanjuje, pokazuje izveštaj Međunarodne organizacije rada

Broj nezaposlenih na svetu će i ove godine biti veći nego pre pandemije, a nejednakosti se povećavati, ocenjuje se u izveštaju o globalnim trendovima u zapošljavanju i socijalnim izgledima za 2022. godinu.
19/01/2022

Da li je saga oko Novaka Đokovića konačno završena?

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je slučaj pred Saveznim sudom Australije i 16. januara ... DALJE
19/01/2022

Da li će projekat „Jadar“ biti ukinut ili samo kasniti?

Dok premijerka kaže da će biti poništene odluke Vlade u vezi sa projektom „Jadar“, Rio Tinto objavljuje da će sa projektom samo kasniti, i to iz proceduralnih razloga.