• FORMA

  • SADRŽAJ

  • POJMOVI


01/03/2024

ExxonMobil protiv aktivista

Firma-naslednica Rokfelerovog Standard Oila tužila je dve grupe akcionara koje zahtevaju brže smanjivanje emisije štetnih gasova.
01/03/2024

Festival igre Aje Jung: novi „predatorski“ ciklus izvlačenja javnog novca ili „epicentar vrhunske umetnosti“?

Dok Nezavisna kulturna scena Srbije godinama ukazuje na problem „predatorskih“ organizacija kojima se na netransparentan način dodeljuje najveći deo javnog budžeta, među kojima je Beogradski festival igre označen kao naizraziti primer takve prakse, Ministarstvo kulture i u 2024. nastavlja da ih podržava.
01/03/2024

Zašto Amerikanci više ne mogu da raspravljaju o politici?

Crvena podrška prepričava razgovor sa YouTube kanala Krisa Hedžisa (Chris Hedges) koji nam otkriva poreklo i prirodu podela u američkom medijskom prostoru, u kome se dve suprotstavljene frakcije „Jedinstvene partije“ (Uni Party – kako se često referiše na zajedničku donatorsko-lobističku kotrolu nad Demokratskom i Republikanskom partijom) više ni ne razumeju međusobno, tako da je dijalog postao i nemoguć.
29/02/2024

„Me sijum čaveja tari Jugoslavija“: Romska muzika u socijalizmu

Džej je jedan od poslednjih velikih i popularnih narodnjaka Jugoslavije. Iza njega stoji plejada romskih pevača i pevačica čije nam živote i dela približava istoričar Aleksandar Nikolić.
29/02/2024

Odluka suda u Alabami prema kojoj su embrioni ljudska bića može imati ozbiljne posledice

Alabama je odlučila: u februaru 2024. godine donesena je presuda Vrhovnog suda u Alabami koja kaže da smrznuti embrioni zakonski predstavljaju decu. Šta ovo znači, zašto je važno i zbog čega se dogodilo?
28/02/2024

Sindikati zahtevaju puštanje na slobodu Novice Antića

Sindikalne centrale osuđuju privođenje predsednika vojnog sindikata Novice Antića koje vide kao veliki pritisak i na sindikalno organizovanje koji dolazi od samog državnog vrha.
28/02/2024

Velika pobeda studenata: FPN neće povećati školarine

U jeku povećanja školarina na fakultetima u Beogradu, studenti Fakulteta političkih nauka uspeli su da se izbore da na njihovom fakultetu školarina ostane ista.
28/02/2024

Radnici javnog transporta u Nemačkoj štrajkuju zajedno sa klimatskim aktivistima

Svetu ne treba više električnih automobila nego bolje organizovan javni prevoz.
28/02/2024

Bezbednost i zdravlje na radu platformskih radnika

Ni jedna institucija u Srbiji ne vodi evidenciju koliko dostavljača bude povređeno na radu, navodi se u podkastu „Kuriri u dostavi i bezbednost u saobraćaju – cena rizika“. Ipak, da dostavljači na radu imaju nesreće i nezgode u kojima često budu povređeni možemo saznati u medijskim natpisima, kojih je svakako mnogo manje od stvarnog broja ovih situacija.
28/02/2024

„Sloboda za Palestinu“ – poslednje reči američkog vojnika koji se samospalio zbog genocida u Gazi

Samospaljivanje američkog vojnika Arona Bušnela pred ambasadom Izraela predstavlja radikalni čin protesta protiv daleko ekstremnijih posledica politika Izraela i SAD-a.
27/02/2024

Da li znamo kakvog su nam kvaliteta vode i kako da ih zaštitimo od zagađenja?

U Srbiji je, treba naglasiti, malo vodnih tela sa dobrim statusom kvaliteta vode, naveo je profesor Đukić. Štaviše, za većinu vodnih tela status je – nepoznat.
27/02/2024

Evropska konfederacija sindikata: gradilišta koja se finansiraju iz javnih sredstava treba da imaju najviše bezbednosne standarde

Smrt više od 30 građevinskih radnika na gradilištima širom Evrope u poslednja četiri meseca pokazuje hitnu potrebu za akcijom EU za podizanje bezbednosnih standarda u sektoru, upozorava Evropska konfederacija sindikata.
27/02/2024

Škola mora da ima potpunu obrazovnu autonomiju u državi, sagovornice Mašine o slučaju romana „Dorotej“

Sagovornice Mašine komentarišu prošlonedeljni zahtev Sindikata zaposlenih policije u kom se tražio uvid u adekvatnost i upućenost roditelja u sadržaj romana „Dorotej“, koji se obrađuje u prvom razredu gimnazije.
27/02/2024

Wolt istovremeno uspeva da nejednako tretira više kategorija radnika, smatra Reljanović

Stručnjak za radno pravo Mario Reljanović kaže da Wolt faktički jeste poslodavac dostavljačima koji rade preko te platforme, kao i da je ograničavanjem korišćenja aplikacije nekim dostavljačima Wolt sproveo diskriminaciju i stranih i domaćih radnika.
27/02/2024

Neki to vole vruće: Šel oil se lažno predstavlja kao borac protiv klimatskih promena

Ćerka-firma naftnog giganta se oglašava da traži“hiljade inovatora širom sveta kako bi se uhvatili u koštac s teškim energetskim i klimatskim izazovima” – dok zapravo nudi obične poslove u naftnoj industriji.
26/02/2024

Međunarodni dan podrške palestinskim novinarima

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Federacija arapskih novinara (FAJ) pozvali su da se 26. februar obeleži kao Međunarodni dan podrške palestinskim novinarima. Osnovni moto kampanje je: „Izrael: stop ubistvima palestinskih novinara u Gazi“.
26/02/2024

Grupe za zaštitu životne sredine pozivaju Evropsku komisiju da ubrza zaštitu prirode na Zapadnom Balkanu, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji

EU mora da ojača pravila zaštite prirode koja se odnose na razvoj energetske infrastrukture u skladu sa Ugovorom o energetskoj zajednici, pozvalo je u zajedničkom pismu 36 organizacija civilnog društva.
26/02/2024

Veštačka inteligencija u novinarstvu: između benefita i zloupotreba

Pitanje korišćenja veštačke inteligencije (VI) i zaštite od zloupotrebe u medijima i uopšte, neprestano se postavlja. Stručnjaci tvrde da će do 2026. godine ogromnu većinu sadržaja na internetu proizvoditi upravo VI, a to se odnosi i na sadržaj u medijima, pa ovakve prognoze izazivaju bojazan da će VI ubrzo zameniti novinare u redakciji.
26/02/2024

Prioriteti Evropske levice su socijalna prava i pravedna energetska tranzicija

Troškovi života i stanovanja, klimatska kriza, građanska prava i diverzitet, mir i demokratija i javne usluge i socijalna prava – to će biti prioriteti partije Evropska levica na predstojećim izborima za Evropski parlament zakazanim za jun.
26/02/2024

Obrenovac u raljama poplava i privatnih konsultanata

Obrenovac je pre deset godina bio pod vodom. Mnogi strepe da bi nešto slično moglo da se ponovi a to što vlast preko tendera traži konsultante za zaštitu od poplava, pošto javnih službi koje bi to radile više nemamo – ne doprinosi smanjivanju straha.
23/02/2024

Nastavlja se podrška zaposlenima u Beogradskoj filharmoniji: „Dokle će naš rad da bude nipodaštavan?“

„Dokle će oni kojima smo poverili brigu o sektoru kulture da devastiraju naše polje i resurse svojim neznanjem i izostankom odgovornosti?“ pitaju iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije prilikom iskazivanja javne podrške kolegama i koleginicama iz Beogradske filharmonije.