• FORMA

  • SADRŽAJ

  • POJMOVI


17/06/2024

Sećanje kao otpor: Treći Festival javne istorije u Beogradu

Tema ovogodišnjeg Festivala koji se organizuje od 20. do 23. juna 2024. u Beogradu je otpor. „Prvenstveno otpor politikama koje prekrajaju i brišu prošlost, pokušavajući na taj način da osiguraju sopstveni politički legitimitet u današnjici“, kaže se u najavi.
17/06/2024

„Moraćemo da delimo svoju snagu na mnogo malih borbi“, kaže Sara Cufré, aktivistkinja iz Argentine

O aktuelnim događanjima u Argentini razgovarali smo sa Sarom Cufré, feministkinjom i aktivistkinjom za radna prava i članicom Međunarodne istraživačke grupe za autoritarne i protivstrategije.
17/06/2024

Zakon o obnovi prirode u EU donesen nakon više meseci zastoja

Cilj Zakona je da se do 2030. obnovi 20% kopnenih i morskih površina, a do 2050. svi ekosistemi u EU kojima je potrebna obnova.
14/06/2024

U Francuskoj će se birati između levice i desnice, kaže Ivica Mladenović za Mašinu

Izbori za Evropski parlament su potvrdili jačanje desnice u mnogim državama što je dovelo i do raspisivanja nekoliko vanrednih nacionalnih izbora. Najdramatičnije će svakako biti u Francuskoj u kojoj je predsednik Emanuel Makron pozvao na borbu protiv ekstremne desnice, ali i protiv levice. Aktuelnu političku situaciju i poziciju levice u Francuskoj za Mašinu komentariše Ivica Mladenović.
14/06/2024

Argentina u borbi za radna prava i penzije: vodenim topovima na demonstrante

Policija se vodenim topovima i suzavcem obrušila na hiljade demonstranata koji se protive svirepim merama štednje i ekonomskoj deregulaciji koju u Argentini uvodi „ludak sa motornom testerom“ Milej.
14/06/2024

Pesmu dajte, ranjenici: Kako je partizanska bolnica spasila NOB

Povodom obeležavanja 79 godina od Bitke na Sutjesci, u kojoj je živote izgubilo više od 7.500 pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, donosimo vam analizu sociološkinje Jane Šarić o malo poznatoj ali često odlučujućoj ulozi partizanske bolnice.
14/06/2024

Odgovor na tekst „U Sofiji će se demonstrirati protiv rudnika u Bosilegradu“

Redakciju našeg portala je kontaktirao predstavnik kompanije „Bosil-Metal“ d.o.o. iz Bosilegrada, sa zahtevom da objavimo ovaj odgovor na informaciju iznetu u tekstu „U Sofiji će se demonstrirati protiv rudnika u Bosilegradul“.
13/06/2024

U Sofiji će se demonstrirati protiv rudnika u Bosilegradu

Ekološka udruženja iz Bugarske će uz podršku udruženja iz Srbije 14. juna ispred bugarskog Ministarstva za zaštitu životne sredine održati protest pod nazivom „Kažite zbogom reci Dragovištici i reci Strumi!“
13/06/2024

Četvrti put blokirani izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta: Studenti proveli noć u zgradi Rektorata

Izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu blokirani su četvrti put nakon što je ponovo samo jednoj listi omogućena kandidatura. Studenti iz neformalne grupe STAV ostaju odlučni u ostvarivanju fer izbora na Filozofskom fakultetu.
13/06/2024

„Sa kompanijom Jura, radnici i sindikati imaju problema od trenutka njihovog dolaska u Srbiju“, kaže Ranka Savić

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata pruža punu podršku radnicima Jure u Leskovcu koji su u štrajku. „Spremni smo da organizovano dođemo i da im pomognemo“, kaže Ranka Savić predsednica ove sindikalne centrale.
13/06/2024

CPE: Zahtevi radnika iz Jure su opravdani

Centar za politike emancipacije smatra da su ovi zahtevi radnika i radnica u štrajku opravdani i da je nužno njihovo ispunjenje da bi se ostvarili minimalni uslovi za nastavak rada u ovoj fabrici.
12/06/2024

Radnici Jure su dva dana u štrajku, ali su obespravljeni od 2010. godine

Radnici kompanije Jura u Leskovcu su u štrajku već dva dana. Iako izloženi pritiscima i pretnjama od strane južnokorejske kompanije, štrajk se nastavlja, a podrška je sve brojnija. Ipak, ovo nije prvi put da radnici Jure štrajkuju. Moramo se podsetiti da njihova borba za osnovno ljudsko dostojanstvo traje od samog otvaranja fabrike, 2010. godine.
12/06/2024

„Veoma je hrabro štrajkovati protiv poslodavca koji je miljenik vlasti“, kaže Mario Reljanović o štrajku u Juri

U leskovačkoj fabrici kompanije Jura se i danas nastavlja štrajk kojem za sada pristupa sve veći broj radnika i radnica. Nakon godina pobuna u pogonima Jure u Srbiji ovo je za sada najorganizovaniji štrajk o čemu smo razgovarali sa stručnjakom za radno pravo Mariom Reljanovićem koji veruje da je automobilska industrija odavno zrela za radnički bunt.
12/06/2024

U Velikom pacifičkom ostrvu smeća nađena gljiva koja vari plastiku

Novootkrivena morska gljivica pod nazivom Parengiodontium album primećena je na plastičnim ostacima pronađenim kako plutaju u Velikom pacifičkom otpadu.
11/06/2024

Tračak nade za Evropu: Skandinavija podržala levicu na račun ekstremne desnice

U Švedskoj, Danskoj i Finskoj je zaustavljen višegodišnji rast ekstremne desnice, a lideri Evropske levice rezultat izbora tumače kao znak stabilnosti jedine progresivne snage u Evropi.
11/06/2024

Veliki broj radnika prve smene Jure u Leskovcu je danas potpuno obustavio rad

Štrajk u pogonu kompanije Jura u Leskovcu je nastavljen celodnevnom obustavom rada. Podrška radnicama i radnicima stiže sa sve više adresa.
11/06/2024

Portal Intercept tuži OpenAI zbog plagiranja

Portal Intercept tvrdi da OpenAI krši Milenijumski zakon o digitalnim pravima time što za Chat GPT koristi ogromne količine tekstova zaštićenih autorskim pravima bez plaćanja prava i navođenja autora.
10/06/2024

Položaj radnika i radnica u automobilskoj industriji u Srbiji, istraživanje CPE

Istraživanje koje je sproveo Centar za politike emancipacije prikazuje perspektivu radnika i radnica o uslovima rada, bezbednosti na radu, zaradama i generalno kvalitetu života zaposlenih u lancima snabdevanja velikih kompanija koje u okviru automobilskog sektora deo svoje proizvodnje obavljaju i u Srbiji. 
10/06/2024

„Bez zajedničkog delovanja biće izgubljena sva preostala baština za budućnost”, poručuje Društvo konzervatora Srbije

Poslednje uslovljavanje donosioca odluka da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture anulira svoj rad na vrednovanju kompleksa Generalštaba u Beogradu, samo je do kraja ogolila svu beskrupuloznost sistema, smatra Društvo konzervatora Srbije.
10/06/2024

Desnica ojačala pozicije na izborima za Evropski parlament

Proevropske grupe će i dalje biti dominantne u zakonodavnom telu, ali je veliki rast doživela evroskeptična krajnja desnica.
10/06/2024

Radnici Jure nastavljaju, za sada, najorganizovaniji štrajk u ovoj kompaniji

Radnici Jure u Leskovcu nastavljaju štrajk upozorenja koji su započeli u petak. Pošto još uvek nema odgovora poslodavca na njihove zahteve oni će i danas organizovati jednosatnu obustavu rada dok će u utorak 11. juna štrajk trajati čitav dan ukoliko poslodavac ne načini korake u pravcu rešavanja problema.