Privatizacija Apoteke Beograd bi dovela do ugrožavanja prava na zdravstvenu zaštitu, smatraju protivnici privatizacije

Predstavnici inicijative „Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd“ danas su gradskoj upravi predali pismo kojim izražavaju protivljenje mogućoj privatizaciji Apoteke Beograd koja je bila najavljena i od koje se nije odustalo. Sindikati, organizacije i pojedinci okupljeni u ovoj inicijativi traže od Gradske uprave odgovor povodom daljih namera vezanih za sudbinu Apoteke Beograd koja se nalazi pod upravom Grada Beograda.

U pismu koje su protivnici privatizacije Apoteke Beograd uputili gradskim čelnicima kaže se da „Gradske vlasti, bez stida i obraza, nastavljaju sa najavljenom privatizacijom Apoteke u sred najveće epidemije u poslednjih stotinu godina, u trenutku u kome zdravstveni radnici širom zemlje upozoravaju na prenapregnutost i iscrpljenost zdravstvenog sistema“.

U narodnoj inicijativi „Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd“ smatraju da bi privatizacija Apoteke dovela do „otpuštanja radnika, pogoršanja uslova rada, i gubitka važne institucije javnog zdravlja u Beogradu“. Privatizacija bi, smatraju u ovoj inicijativi značila i ugrožavanje prava na zdravstvenu zaštitu, rast cena lekova i teškoće prilikom pronalaženja magistralnih lekova koje privatne apoteke ne proizvode.

Oni podsećaju i da sličan problem postoji i u drugim gradovima. U Subotici je 19 od 20 gradskih apoteka predato na upravljanje privatnoj firmi, dok su u Leskovcu radnice Apotekarske ustanove nedavno proglašene tehnološkim viškom, čime taj grad gubi i poslednju državnu i dežurnu apoteku.

Da podsetimo, vest o mogućoj privatizaciji beogradske apotekarske ustanove se pojavila početkom prethodne godine, a Savez samostalnih sindikata je aktuelizovao temu krajem septembra, o čemu smo pisali.

Zdravstvo i zdravlje nisu i ne smeju biti stvar profita i zarade! Baš zato narodna inicijativa Zaustavimo privatizaciju Apoteke Beograd pokreće kampanju za spas naših apoteka. U tu svrhu ćemo, u narednim nedeljama, obaveštavati javnost o ovom problemu i vršiti neprestani pritisak na vlast da od privatizacije odustane, saopštavaju iz inicijative.

M.M.

Prethodni članak

Protest protiv ubistvenog zagađenja vazduha

Telo pamti: stres, briga o sebi i radna prava u sektoru rekreacije

Sledeći članak