Privedeni aktivisti i aktivistkinje su pušteni na slobodu

Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook
Foto: Združena akcija Krov nad glavom / Facebook

Nakon višesatnog zadržavanja u policijskoj stanici privedeni aktivisti i aktivistkinje su pušteni na slobodu.

Oni su bili privedeni prilikom solidarne akcije sprečavanja prisilnog iseljenja izbeglica iz svojih privremenih domova u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Jedan od uhapšenih aktivista sa kojim smo razgovarali izjavio je da je i ovog puta sve krenulo kao i do sada prilikom sličnih akcija:

Po dogovoru se svaki put okupljamo nekoliko sati pre termina iseljavanja da bismo svojim telima blokirali ulaz. Ovog puta policajci su došli pre nas i raštrkali se po ulici ispred same zgrade. Postavili su i ljude na stražnji deo zgrade. Naša ideja bila je da odemo i pridružimo se stanarima u samoj zgradi.

Policija je i fizički nasrnula na aktiviste, saznajemo od našeg sagovornika:

Krenuli smo grupno kada su nas policajci dočekali i počeli da nas hvataju. Policija je gurala razvlačila i bacala po stepeništu nekoliko nas koji smo došli do ulaza u zgradu. Seli smo na stepenice ispred zgrade i počeli da pružamo pasivni otpor. Nakon toga počela je višesatna policijska tortura sa pretnjama kako smo uradili ovo i ono iako smo vrlo svesno i ciljano izbegavali svaki sukob sa policijom i nismo napali nijednog njenog pripadnika. Sve se završilo tako što su sve nas koji smo sedeli ispred uhapsili – rekao je ovaj aktivista koji je želeo da ostane anoniman.

Kako se moglo saznati sa društvenih mreža, nakon što su učesnici akcije uhapšeni, policija je dala pogrešnu informaciju o lokaciji učesnika, tvrdeći da su odveženi u stanicu u Majke Jevrosime, a zapravo su bili locirani u policijskoj stanici Zvezdara u ulici Milana Rakića. Po svemu sudeći, policija je time pokušala da spreči eventualni protest kakav je doživljen Prvog maja kada su dvojica aktivista privedena zbog protesta protiv prisustva ministra za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, Zorana Đorđevića. Ovaj potez policije nije upalio, pa su se aktivisti relativno brzo organizovali i skupili ispred policijske stanice Zvezdara.

Da podsetimo, ranije danas je policija privela šesnaest pripadnika organizacija koje su se protivile nasilnom iseljavanju izbeglica iz privremenog smeštaja u Ustaničkoj 244g u Beogradu, nakon što su aktivisti uspeli da probiju jedan od kordona koji je policija jutros formirala.

Akcija nasilnog iseljenja više od dvadeset izbeglica koje su smeštene u zgradi u Ustaničkoj ulici, među kojima ima i samohranih majki, starih i bolesnih i ratnih veterana sa invaliditetom, planirana je za period od 23. jula do 10. avgusta i samo je jedna od akcija iseljavanja protiv kojih se pripadnici različitih levih organizacija bore. Do danas, međutim, hapšenja nije bilo i ovo je jedan od prvih ozbiljnih incidenata na liniji policija – protivnici deložacija.

S.A. i M.J.

Prethodni članak

Privedeni aktivisti koji su sprečavali nasilno iseljenje izbeglica

Komercijalizacija umesto rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću

Sledeći članak