Proizvodnja fosilnih goriva nastavlja da raste uprkos potrebi za energetskom tranzicijom

Sjedinjene Američke Države, najveći proizvođač nafte na svetu, će 2023. godine probiti rekord u proizvodnji nafte i gasa

Američka državna agencija za energetiku, Energy Information Administration, objavila je jedanaestog januara predviđanje da će SAD naredne godine proizvesti najviše nafte do sada. SAD će 2023. najverovatnije zabeležiti i rekordnu proizvodnju gasa, piše Financial Times.

Ova zabrinjavajuća predviđanja nadovezuju se na izveštaj Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) objavljen krajem prošle godine. U njemu se navodi da proizvođači planiraju da 2030. godine na tržište izbace duplo više fosilnih goriva nego što je predviđeno Pariskim sporazumom, ugrožavajući pokušaje da se globalno zagrevanje zaustavi na 1,5°C do 2030. godine.

Po predviđanjima organizacije Climate action tracker, aktuelni trendovi onemogućavaju postizanje tog cilja. Njihovi podaci svedoče o tome da će temperatura rasti na bar 2.4°C više od prosečne temperature u predindustrijsko doba čak i ako bi bili implementirani svi planovi za energetsku tranziciju. Služba Evropske unije za klimatske promene Kopernik nedavno je objavila izveštaj po kome je proteklih sedam godina bilo najtoplije od početka vođenja evidencije, navodi RSE.

Podsetimo, potražnja za fosilnim gorivima i njihova upotreba su godinu dana nakon kratkotrajnog pada 2020. godine porasle, povlačeći za sobom i rast emisija gasova staklene bašte. Kako prenosi Al Jazeera, tokom prošle godine upotreba uglja na svetu je skočila za čak 9 procenata.

Čak i međunarodna tela poput Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC) priznaju da je smanjenje emisija štetnih materija nemoguće postići dovoljno brzo u okvirima kapitalističkog modela ekonomije i da je neophodno odustati od postojećeg ekonomskog modela ako čovečanstvo želi da izbegne ekološku katastrofu.

I.K.

Prethodni članak

Uspeh protesta u Batajnici: neće biti trajnog zatvaranja pružnog prelaza

Suprotno zakonu Pošta angažuje veliki broj radnika preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima

Sledeći članak