Prosvetari blokirali saobraćaj ispred Narodne skupštine

Nekoliko stotina prosvetnih radnika okupilo se na protestu u Beogradu da bi zahtevali bolje uslove, javlja N1.

Održan je protest prosvetnih radnika u organizaciji Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Nakon okupljanja ispred Narodne skupštine u podne 26. septembra, gde su demonstranti blokirali saobraćaj, uputili su se u šetnju ulicom Kneza Miloša i Nemanjinom do zgrade Vlade Srbije. U zgradi Vlade prosvetni radnici su predali ranije iznete zahteve, kako  javlja N1.

Reprezentativni sindikati zahtevaju da se plate prosvetnih radnika izjednače sa republičkim prosekom, od koga su aktuelno čak 12.000 dinara manje. Traži  se i uvećanje dodatka koji primaju odeljenske starešine i smanjenje pedagoške administracije.

Organizatori  protesta su pozvali na ovakvo izražavanje nezadovoljstva nakon sastanka Radne grupe za osnovno i srednje obrazovanje, formirane od strane Vlade Republike Srbije, a održanog 21. septembra 2023. godine, na kom nije postignut dogovor između predstavnika Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata prosvete. U međuvremenu je 25. septembra održan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić. Premijerka je obećala da prosvetari mogu da računaju na plate u visini republičkog proseka od januara, ali povišice se traže odmah.

Kako smo ranije pisali, sindikati su pozvali svoje kolege, ali i roditelje, celokupnu akademsku zajednicu i sve zainteresovane građane, da prisustvom na skupu, pod nazivom „Uvažen nastavnik – dostojanstvena Srbija“ uzmu učešće u „borbi za kvalitetno obrazovanje i perspektivu naše dece u Srbiji“. Oni naglašavaju da je materijalni položaj radnika deo problema u prosveti, ali da je neophodno da se i na druge načine obrazovanju vrati dostojanstvo i kvalitet.

U slučaju da vlast ne ispuni zahteve prosvetara, oni su najavili da će 9. oktobra štrajkovati skraćenjem časova na 30 minuta.

Deo opozicije podržava prosvetare

Protestu radnica i radnika u prosveti pridružilo se nekoliko opozicionih partija, uključujući Zeleno-levi front i stranku Zajedno.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, je pozdravila hrabru borbu prosvetnih sindikata koji su godinama primer borbe za radnička prava i dodala: „A ti njihovi napori su još značajniji sada kada su pokazali da vlast ne može kupiti milostinjom njihovu pokornost već hrabro nastavljaju borbu za dostojanstvo koje im pripada“.

Pridružujući se zahtevima protesta, iz Zeleno-levog fronta su ocenili da je aktuelna vlast u Srbiji imala celo leto da se bavi problemima u sistemu obrazovanja, koji su dobili na značaju nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

„Podsećamo, Zeleno-levi front je više puta iznosio predloge i zahtevao raspravu o ovim temama, kao i predstavnici učenika, roditelja, sindikata i stručne javnosti. Predstavnici vlasti su sve to ignorisali i ponavljali da ‘sistem nije zakazao’”, smatra Đorđe Pavićević, narodni poslanik Zeleno-levog fronta i član Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

„Skupštinski Odbor za obrazovanje će u četvrtak raspravljati o četiri zakona o obrazovanju, ali ti zakoni se ne bave ključnim problemima obrazovanja. Zakoni se ne bave urušavajem obrazovnog sistema, statusom nastavnika i izlivima nasilja u školama”, rekao je Pavićević.

Iz političke platorme Solidarnost su pozvali građane da podrže prosvetne radnice i radnike i poručili da je ulaganje u obrazovanje investicija, a ne trošak.

I.K.

Prethodni članak

U petak novi protestni forum ispred Ministarstva kulture: Od diskriminacije do diskrecije

Kokanović o rušenju u Nedeljicama: „528 bušotina od kojih sigurno stotinak cure nisu štetne po okolinu i lokalnu zajednicu, a kuće su štetne?“

Sledeći članak