Protest ispred Jure 1. jula: Ovo je presudni trenutak gde treba da podržimo štrajkače

Nakon više nedelja, štrajk radnika i radnica Jure je obustavljen, ali Samostalni sindikat metalaca Srbije već u ponedeljak 1. jula, organizuje javni skup ispred leskovačke Jure, od 12 časova. Sindikat poziva sve građane da se pridruže protestu.

U Juri je juče obustavljen štrajk koji je trajao skoro tri nedelje. Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS) je tim povodom najavio i da će se borba za prava radnika Jure nastaviti drugim metodama. Prva akcija je protest.

Samostalni sindikat metalaca Srbije organizuje javni skup ispred leskovačke Jure, 1. jula od 12 časova.

Kako Južne vesti pišu, očekuje se da protest bude masovan. Pozvani su sindikati, radnici i građani da se pridruže, a biće organizovan i prevoz iz Beograda.

„U ponedeljak 1. jula u 5 do 12 sati pozivamo sve sindikalne organizacije, sve grane u Savezu samostalnih sindikata i sve građane, naročito građane Leskovca, da se okupimo na jednom javnom skupu ispred kompanije Jura, da damo podršku štrajkačima. Ovo je presudni trenutak gde treba da podržimo štrajkače“, izjavu predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zorana Markovića, prenose Južne vesti.

Pretnje, ucene i ostale retorske veštine poslodavaca

Nedelje koje su prethodile obustavi štrajka su obeležene odbijanjem pregovora od strane poslodavca, ali zato nisu manjkale zastrašivanjem i sankcionisanjem radnika.

 „Ljude premeštaju na druga radna mesta. Čoveka koji je dvanaest godina radio kao magacioner su prebacili u proizvodnju. Nikada nije napravio nikakav problem na poslu, ali ga kažnjavaju zato što učestvuje u štrajku. Jedan je od najboljih radnika u svom delu, ali nije hteo da prihvati tu ucenu i dobio je otkaz. Žalosno je kad čujem takvu neku priču“, ranije je za Mašinu izjavio Predrag Stojanović, sindikalac iz Jure i jedan od članova štrajkačkog odbora.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Ranka Savić, za Mašinu je navela da najveću odgovornost za stanje u Juri i položaju zaposlenih snose državne institucije koje su zanemarile sopstvene građane zarad strane kompanije i njenog profita.

„Počele su pretnje, ucene i zastrašivanja ljudi koji su bili inicijatori organizovanja sindikata. Svi oni koji se nisu uplašili uglavnom su završili na ulici. O svim ovim problemima smo obavestili nadležna ministarstva, pozivali inspekciju i uvek dobijali odgovore da je u Juri sve u redu i da se radi po zakonu“, rekla je Savić za Mašinu.

Još jednom, zahtevi oko kojih poslodavac nije hteo da razgovara obuhvataju: povećanje plate u iznosu od 20%, obračun bonusa na prisutnost po danu prisutnosti na radnom mestu, povećanje naknade za topli obrok na 400 din neto, opredeljivanje dodatnih 5.000.000 din na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije.

Predstavnici sindikata su imali sastanke sa međunarodnom centralom IndustryAll, kao i sa sindikatima iz Južne Koreje odakle dolazi Jura. Samostalni sindikat metalaca Srbije kojoj pripada i leskovački sindikat u fabrici Jura se obratio i sindikatima u Nemačkim kompanijama koje sarađuju sa Jurom, a pisma podrške su dobijali kako od domaćih, tako i regionalnih i međunarodnih organizacija.

A.G.A.

Prethodni članak

Depra: „Istorijski je događaj što smo se tako brzo organizovali“

Desnica u Francuskoj pomela Makrona

Sledeći članak