Protest pred Okružnim zatvorom: „Zahtevamo hitno oslobađanje političkih zatvorenika“

Foto: Jelena Lalatović / Mašina

„Zahtevamo hitno oslobađanje Vladimira Mentusa, Igora Šljapića, Marija Markovića i svih ostalih političkih zatvorenika“, poručeno je sa današnjeg protesta ispred Okružnog zatvora u Beogradu u organizaciji Združene akcije Krov nad glavom.

Protest na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi je počeo u 17 časova ispred Okružnog zatvora (nekada Centralni zatvor, CZ) u Beogradu, a organizatori su pored navedenog izneli i zahtev da se zaustavi represija koju policija sprovodi na aktuelnim protestima, i smenu direktora policije i svih službenika MUP-a koji su koristili prekomernu silu, odnosno njihovo sudsko procesuiranje.

Današnji protest ispred Okružnog zatvora u Beogradu organizovala je Združena akcija Krov nad glavom, nakon što je trojica aktivista te organizacije uhapšeno i osuđeno na 30 dana zatvora

Podsećamo da su aktivisti uhapšeni iako su dvojica, kako je to izjavila njihova matična organizacija, mirno protestovali, dok je treći obavljao rad dostavljanja hrane. Zatvorska kazna im je izrečena po kratkom postupku, bez prisustva advokata. 

Poruka podrške; Izvor: Združena akcija Krov nad glavom Subotica / Facebook

KNG je prenosila protest uživo preko Facebook aplikacije. Njihov aktivista je tim putem izjavio da je država postala policijska i da su nepravedno uhapšeni mirni demonstranti policijski zatvorenici.

Početku protesta su prisustvovali i pojedini lideri Saveza za Srbiju koje su demonstranti ubrzo izviždali.

Na današnjem protestu ispred Okružnog zatvora grupe demonstranata su se oglasile i protestnim pesmama:

„Bando lopovska, sve si prodala, škole, fabrike, čak i penzije, al vratićemo sve“, „SAD, Francuska, Crna Gora, Srbija, radni narod ustaje, policija ubija!“ i „Hoj, hoj policija stoj…“, pevali su grupe prisutnih. 

Tokom protesta demonstranti su uzvikivali „Uhapsite Vučića“, dok su preko transparenata adresirali, između ostalog, policijsku brutalnost i propadanje zdravstvenog sistema porukama poput: „Stop policijskom nasilju“, „Bolnice, ne zatvori“, „Solidarnost, ne brutalnost“.

Niko od zvaničnika se nije obratio demonstrantima niti oglasio povodom slučaja hapšenja aktivista KNG. 

A.J.

Prethodni članak

Kada država nije sposobna da brine: Osnovan Fond solidarnosti kulturnih radnica i radnika Srbije

Kako se srpski radikali bore protiv izvršitelja

Sledeći članak