Protest prosvetara zbog nasilja u školama: „Dokle više?“

Usled nedavnih slučajeva nasilja nad prosvetnim radnicima, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je jednodnevni štrajk i protest ispred Narodne skupštine Republike Srbije u četvrtak od 12 časova.

„Na nivou društva postoji samo privid konsenzusa da nam je obrazovanje važno. U stvarnosti nema ni obrazovanja, a ni vaspitanja, već dugi niz godina“, poručili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) nakon što je šesnaestogodišnji mladić pretukao nastavnika u školi u Bačkoj Palanci.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće u jednodnevni štrajk u četvrtak 16. maja 2024. godine. Tog dana, u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, neće biti nastave. Istog dana, u četvrtak 16.05.2024. sa početkom u 12 časova, održaće se protestni skup ispred Skupštine Republike Srbije.

U međuvremenu dogodio se još jedan slučaj brutalnog nasilja, prema profesoru Treće beogradske gimnazije. Kako je direktorka ove gimnazije potvrdila za Danas, u utorak se u okviru sportskog i humanitarnog turnira „Gimnazijada“, dogodio incident u kojem je profesor te škole, u pokušaju da razdvoji učenike, zadobio teške telesne povrede.

Zahtevi prosvetara obuhvataju hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative, odnosno izmenu Krivičnog zakonika Republike Srbije.

„Državo i nečinjenje je nasilje! Potrebno je vratiti pravednost u sistem. Ovako, ili ugasite škole i prekinite da prodajete iluziju da škole postoje, ili dajte profesorima ovlašćenja da mogu da rade svoj posao. U četvrtak ćete nas prebrojavati, direktori će se hvaliti kako njihove škole rade, a neki među nama će i raditi. Ne raduj se državo. Ako ti se učini da nas je malo, ti što u četvrtak izađu ispred Skupštine Republike Srbije to su ti svi profesori koje ova država ima. Ako nas je malo, kakva si ti država, koja je ubila svoje profesore?“, poručuje USPRS u proglasu povodom protesta.

A.G.A.

Prethodni članak

Blockout 2024: hoće li naterati poznate da progovore o genocidu u Gazi?

Majska platforma – društveni odgovor nasilju

Sledeći članak