Protest studenata arhitekture gubi podršku parlamenta

Studentski parlament Arhitektonskog fakulteta juče je uputio pismo studentima kojim ih je obavestio da obustavlja podršku protestu zbog povećanja školarina. Organizacija Studentski front je izrazila nezadovoljstvo ovakvom odlukom.

Arhitektonski fakultet

Blokadu Arhitektonskog fakulteta zbog poskupljenja školarina i loših uslova studiranja o kojoj smo ranije pisali, podržavao je studentski parlament ovog fakulteta sve do juče. Studentski parlament Arhitektonskog fakulteta (SPAF) zvanično je prestao da podržava protest studenata ovog fakulteta odlukom koju su sinoć poslali studentima u pismu, bez daljeg obrazloženja.

Odluka SPAF-a da se ogradi od protesta naišla je na osudu Studentskog fronta. U svom saopštenju, oni navode:

„Umesto da se do kraja bori za realne i pravedne zahteve studenata arhitekture, koji podrazumevaju odbacivanje odluke o povećanju školarina i poboljšanje uslova studiranja, SPAF se ‘na pola puta’ odrekao sopstvenih studenata koje bi trebalo da predstavlja”.

Studentski front takođe osuđuje pretnje koje je uprava Arhitektonskog fakulteta uputila studentima. Prema njihovim rečima, dekan je izjavio da neće biti nadoknade nastave ukoliko se blokade nastave, te da će profesori samostalno odlučiti o načinu na koji će pristupiti neodržanoj nastavi.

„U praksi to može da znači da će izrevoltirani profesori biti u stanju da obore celu generaciju, što bi predstavljalo presedan u istoriji Arhitektonskog fakulteta”, zaključuju iz Studentskog fronta.

Ova organizacija poziva studente arhitekture na samoorganizovanje i nastavak blokade, a koleginice i kolege sa ostalih fakulteta da podrže ovaj protest.

Podsetimo, studenti Arhitektonskog fakulteta započeli su protest prošle nedelje kada je cena školarine za samofinansirajuće studente povećana za 60.000 dinara.

Školarine nisu poskupele samo na Arhitektonskom fakultetu. Kako saznaje Danas, od sledeće akademske godine poskupeće školarine na 14 od 31 fakulteta Beogradskog univerziteta.

A.G.A.

Prethodni članak

Zahtevi osmomartovskog marša: “Dostojanstvo. Plata. Život!”

Dodeljena priznanja za feminističku i žensku borbu kulturnog centra BeFem

Sledeći članak