Protest u Majdanpeku: „Sledeći put blokiramo Gazelu“

U Majdanpeku je u subotu, šestog oktobra, održan protest protiv miniranja vrha planine Starice i policijske torture nad aktivistima.

Nekoliko stotina građanki i građana, kao i predstavnika organizacija civilnog društva i opozicionih partija, okupilo se šestog oktobra u centru Majdanpeka u znak protesta protiv miniranja osmog grebena planine Starice i sa zahtevom da se puste svi uhapšeni aktivisti. Na protest pod sloganom „Starica te zove u pomoć“ pozvale su organizacije Ekološki ustanak i Ne dam!

„Ukoliko se ne prestane sa miniranjem Starice i ne oslobode svi uhapšeni aktivisti, mi ćemo u narednim danima blokirati most Gazela. To je jedina institucija u našoj zemlji koja funkcioniše, koju svi slušaju i razumeju“, rekao je aktivista Petar Đurić, kako prenosi N1.

Protest je počeo ispred zgrade opštine Majdanpek, a nastavio ispred policijske stanice, gde su građani potpisivali peticiju za oslobađanje aktivista koji su u pritvoru. Građani su na kraju prošetali do zgrade direkcije Ziđina, gde ih je sačekalo privatno obezbeđenje ove kompanije.

„Zahtevamo, pre svega, da se hitno obustave radovi, uradi studija o proceni uticaja projekta na životnu sredinu, ispitaju okolnosti hapšenja i prebijanja aktivista. Evidentno je da oni ne žele da obustave radove niti da komuniciraju sa ljudima koji tu žive”, pojasnila je ranije za Mašinu Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka.

Podsetimo, nekoliko aktivista privedeno je u Majdanpeku krajem septembra a četvorici je, po saznanjima udruženja Ne dam, u međuvremenu određen pritvor. Po navodima istog udruženja građana, prilikom saslušavanja nekoliko aktivista policija je prekršila zakon. Slavne pritužbe na policiju su one na udaranje i zastrašivanje, koje je u cilju iznuđivanja lažnog priznanja pretrpeo i srčani bolesnik Dragan Dmitrović. Dmitroviću je prilikom saslušanja čak i prećeno smrću. Danijela Nestorović je podnela krivičnu prijavu protiv tri policajca koji su saslušavali aktiviste, pod sumnjom za iznuđivanje iskaza, zlostavljanje i mučenje.

Kako smo ranije pisali, protekle nedelje je vrh planine Starice miniran bez najave, prvi put od početka juna, od kada traje sukob između aktivista i Ziđina po ovom pitanju.

I.K.

Prethodni članak

Sindikalci iz Pošte započinju štrajk glađu dok se rukovodstvo hvali poslovnim uspesima

Međunarodni dan beskućništva: tačan broj osoba bez doma u Srbiji nepoznat, u svetu 1.6 milijardi ljudi živi neuslovno

Sledeći članak