Protest u Stepi: policija preti hapšenjem stanarima koji sprečavaju nasilnu izgradnju crkvenih objekata

Protest u beogradskom naselju Stepa Stepanović; foto: Mirjana Dragosavljević / Mašina
Protest u beogradskom naselju Stepa Stepanović; foto: Mirjana Dragosavljević / Mašina

Juče je održan protest stanara sa šetnjom i blokadom Kružnog toka u naselju Stepa Stepanović. Građani ovog dela Beograda protestuju protiv delovanja Srpske pravoslavne crkve koja je protiv njihove volje uzurpirala i ogradila javnu parcelu na kojoj planira gradnju verskog objekta nasuprot planiranoj gradnji zdravstvenih i komercijalnih sadržaja.

Oko hiljadu stanara je učestvovalo u protestu kako bi izrazili nezadovoljstvo sa nasilnom izgradnjom crkve brvnare i parohijskog doma od strane Srpske pravoslavne crkve na atraktivnoj lokaciji u naselju.

Na parceli koja je projektom naselja namenjena za Dom zdravlja i komercijalne sadržaje otpočeli su radovi na izgradnji, prema rečima patrijarha Irineja, „duhovne kasarne“. Ovo se radi uprkos odluci nadležnih iz 2014. godine da je pre njihove izgradnje neophodno sprovođenje izjašnjavanja stanovnika naselja koje još nije sprovedeno.

Pre četiri dana Patrijaršija je dodatno pogoršala stanje angažovanjem privatnog obezbeđenja koje je nelegalno ušlo na parcelu pored gradilišta i zaposela je ograđivanjem. U pitanju je javna parcela u vlasništvu države Srbije, mnogo veća od one na kojoj pokušavaju da sagrade crkvu brvnaru. Nekoliko desetina prijava već je podneto Republičkoj građevinskoj inspekciji ali niko od nadležnih još uvek ne izlazi na teren. Usmeno saopštavaju građanima da nemaju slobodnog radnika.

1
Foto: Mirjana Dragosavljević / Mašina

Policija ne hapsi uzurpatore javne parcele, već legitimiše građane koji tu protestuju, uz navođenje netačnih informacija o razlozima okupljanja. Policija takođe preti krivičnim prijavama i hapšenjem stanarima koji sprečavaju nastavak radova na izgradnji crkvenih objekata.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović, otpor stanovnika naselja izgradnji crkvenih objekata traje od početka 2014. godine, kada počinje protivzakonito zauzimanje parcele u državnom vlasništvu od strane Patrijaršije u nameri da se izgradi crkva. Radovima za koje nisu imali dozvole je rukovodio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor patrijaršijske upravne kancelarije.

Radovi su tad zaustavljeni od strane građevinske inspekcije koja je angažovana na zahtev nezadovoljnih stanara. U martu 2014. godine formirana je Radna grupa za naselje Stepa Stepanović, koju su sačinjavali opštinski, gradski i državni čelnici, kao i predstavnici stanara. Radnom grupom je predsedavao tadašnji član Privremenog organa Beograda Goran Vesić. Doneta je odluka da se u naselju Stepa Stepanović obustave sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom crkvenih objekata sve dok se o potrebi izgradnje ovog objekta stanari ne izjasne putem svojevrsnog „referenduma“.

Međutim, narednih godina su dozvole obezbeđene, čemu je prethodila razmena zemljišta između države i Patrijaršije, bez znanja stanovnika naselja. Nezadovoljni građani već dugo telima ne dozvoljavaju mašinama da uđu na gradilište. Pritom, predstavnici Srpske pravoslavne crkve ignorišu građane ovog naselja; na zakazanom sastanku u Opštini Voždovac, pre nekoliko nedelja, od svih pozvanih, jedino se predstavnici crkve nisu odazvali.

Tokom protesta su upućeni sledeći zahtevi:

  • Da nadležni donesu privremenu odluku o zaustavljanju svih aktivnosti u vezi sa izgradnjom spomenute grupe crkvenih objekata, sve dok se ne pronađe rešenje.
  • Da se javna parcela u vlasništvu države, uzurpirane od strane privatnog obezbeđenja, vrati u prvobitno stanje i da se uniformisana nepoznata lica, koja uznemiravaju stanare, neodložno povuku iz naselja.
  • Da se organizuje sastanak između stanara naselja Stepa Stepanović i predstavnika vlasti, kako bi se u što kraćem roku definisli pravci delovanja, koji bi vodili razrešenju nastale situacije.
  • Da se ispoštuju odluke Radne grupe iz 2014. godine, o potrebi izjašnjavanja građana povodom promene projekta naselja.

Ukoliko se nadležni ne zainteresuju za rešavanje problema i dijalog sa građanima nezadovoljni stanari najavljuju blokadu trga Slavija ali i dalju radikalizaciju delovanja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Protest u beogradskom naselju Stepa Stepanović; foto: Mirjana Dragosavljević / Mašina
Protest u beogradskom naselju Stepa Stepanović; foto: Mirjana Dragosavljević / Mašina
Protest u beogradskom naselju Stepa Stepanovič; foto: Mirjana Dragosavljević / Mašina
Protest u beogradskom naselju Stepa Stepanovič; foto: Mirjana Dragosavljević / Mašina

Prethodni članak

Nikšićka željezara – gigant bez prošlosti

Poslednji voz sa Glavne železničke stanice u Beogradu ispraćen protestom

Sledeći članak