Protest za bezbedan vazduh održan u Beogradu

U Beogradu je 4. septembra održan drugi Protest za bezbedan vazduh u organizaciji neformalne grupe Eko straža.

protest za čistiji vazduh

Na skupu se okupilo nekoliko hiljada građana, koji su se od beogradskog trga Slavija prošetali do Trga republike. Okupljenima su se obratili predstavnici Eko straže, te javne ličnosti i stručnjaci, a podršku protestu dala su brojna udruženja za zaštitu životne sredine.

Kako iz Eko straže iznose na društvenim mrežama, od održavanja prethodnog skupa vlast ne samo što nije povukla konkretne poteze usmerene na obuzdavanje zagađenja vazduha u Srbiji, već se ono i pogoršalo, došlo je i do akcidenta na deponiji u Vinči, a usvojen je i Prostorni plan Republike Srbije u kojem se predviđa izgradnja čak šest termoelektrana.

Iz Eko straže su zato podsetili nadležne na to da je Ustavom garantovano pravo svih građana na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

Oni su takođe uputili zahteve Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić.

„Izostanak reakcije nadležnih na naše prethodne zahteve, a uz pogoršanje situacije, primorava nas da napravimo novi protest i iznesemo sledeće zahteve vezane za smanjenje čestičnog zagađenja na teritoriji čitave Republike Srbije, sprečavanje lokalnog zagađenja vazduha od strane industrijskih objekata, privrednih objekata, deponijskog požara, zagađenja nesavesnim tretiranjem otpada i poljoprivrednih ostataka paljenjem, pravo na objektivno informisanje i hitne akcije ka zaštiti stanovništva dok se stanje u životnoj sredini, a konkretno smanjenje zagađenja vazduha, ne popravi“, objavila je Eko straža putem društvene mreže Fejsbuk.

Prethodni protest za bezbedan vazduh Eko straža je organizovala u januaru, a Bojan Simišić iz Eko straže je najavio da će ovo udruženje kroz mesec dana organizovati naredni protest u slučaju da vlast nastavi da ignoriše probleme zagađenja vazduha.

I.K.

Prethodni članak

U Hrvatskoj osnovan Sindikat radnika digitalnih platformi

Pritajeni (ekonomski) tigar, skrivena obmana i siromaštvo

Sledeći članak