Protestni marš povodom Osmog marta

Osmomartovski marš 2017. godine; Foto: Marko Miletić
Osmomartovski marš 2017. godine; Foto: Marko Miletić

Povodom Osmog marta – međunarodnog dana žena, sutra će u Beogradu biti organizovan protestni marš.

Protest pod parolom „Smrt fašizmu – sloboda ženama!“ biće organizovan 8. marta u 17 časova na beogradskom Trgu Republike.

Protest se organizuje protiv opresivnih politika patrijarhata i kapitalizma koji ugrožavaju žene.

Davno izvojevana prava i slobode koja su nam u nasleđe ostavili Antifašistički front žena i socijalistička modernizacija, a koja su radila na stvaranju uslova za dostojanstven život žena, pod konstantnim su udarima retrogradnih tendencija desničarskih politika. Ženski pokret od svog osnivanja nastavlja da se suprotstavlja svim praksama koje žene zadržavaju u potlačenom položaju. – navodi se u najavi.

Ovaj protestni skup će biti deo međunarodne inicijative žena koje se istog dana okupljaju pod parolom „Štrajk žena“ kako bi se suprotstavile decenijama ekonomske nejednakosti, kriminalizacije i policijskog tlačenja, rasnog i seksualnog nasilja, i beskrajnog globalnog rata i terorizma.

Protest organizuju: Mreža Žene protiv nasilja, Rekonstrukcija Ženski fond, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Astra, Romska ženska mreža, Mreža Žena u crnom Srbije, Mreža žena Rasinskog okruga, Levi samit Srbije i Plenum žena za štrajk.

 

Prethodni članak

Čitanje medija: buržoaska propaganda i fašizacija društva

Nazan Ustundag: Ženska revolucija je ključna za emancipaciju društva

Sledeći članak