Protiv MHE Brusnik će zbog pomora ribe u Moravici kod Arilja biti podnesene prijave

Prijave za privredni prestup protiv MHE Brusnik najavili su inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine, Ekološko udruženje Rzav iz Arilja i Balkan Eco Team iz Prijepolja.

Republička inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine je konstatovala da je MHE Brusnik ispuštanjem vode iz akumulacije sedmog avgusta uzrokovala pomor ribe u reci Moravici kod Arilja, objavio je Danas.

Veliki broj riba je ostao bez kiseonika i uginuo u roku od deset minuta kada je vodostaj naglo povećan za gotovo dva metra i podignut mulj sa dna, objašnjava se na portalu Nova. Mrtva riba je, kako se navodi, satima plutala Moravicom.

„Zbog uočene nezakonitosti, odnosno ispuštanja vode iz akumulacije, inspekcija zaštite životne sredine podneće prijavu za privredni prestup protiv MHE Brusnik“, navodi se u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

MHE Brusnik je već privlačio pažnju javnosti zbog podozrenja da je izgrađen nezakonito, kao i neformalnih optužbi za odgovornost za oštećenje puta Arilje-Ivanjica. Naime, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Svetska organizacija za prirodu (WWF Adria) tvrde da je građevinska dozvola za MHE izdata na osnovu sporne dokumentacije, odnosno zastarelih uslova zaštite prirode (dokumenta koji izdaje Zavod za zaštitu prirode) i zastarelih lokacijskih uslova (dokumenta koji izdaje lokalna samouprava). RERI i WWF Adria su zato na proleće 2020. godine od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahtevale da poništi građevinsku dozvolu za MHE Brusnik. Za učešće u odgovornosti za oštećenje puta Arilje-Ivanjica investitor u MHE je u javnosti sumnjičen tokom poplava koje su 2020. odronile deo magistralnog puta u blizini tadašnjeg gradilišta mašinske zgrade hidrocentrale.

Zbog ovogodišnjeg pomora ribe prijavu za privredni prestup će, kako navode u Ministarstvu, podneti i Balkan Eco Team iz Prijepolja, koji je korisnik ribarskog područja ,,Zapadna Morava“, a koji je takođe izvršio kontrolu ribolovne vode. Eco Team će od MHE Brusnik tražiti naknadu štete u skladu sa Pravilnikom o načinu određivanja i visini naknade štete nanete ribljem fondu, koji je donelo Ministarstvo zaštite životne sredine. U priču se uključilo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čija vodna inspekcija je nad MHE Brusnik sprovelo vanredni nadzor.

Odgovorni u MHE Brusnik su za Danas dali izjavu da voda i nanosi zaista jesu ispušteni, ali da je to obavljeno radi redovnog godišnjeg remonta, kontrolisano i u skladu sa zakonskim procedurama.

Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav iz Arilja, koje će protiv MHE Brusnik podneti krivičnu prijavu, za Mašinu kaže da je ovo odličan primer štetnosti malih hidroelektrana i argument u korist ukidanja subvencija za povlašćene proizvođače električne energije iz MHE koje su investitorima osnovni motiv da mini hidroelektrane grade.

Podsetimo, ove subvencije, poznate i kao feed-in tarife, omogućavaju proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) da struju naplaćuju po višoj ceni. Uvedene su 2013. godine sa ciljem podsticanja ulaganja u OIE. Kao što smo već pisali, do sada su ove naknade preko Elektroprivrede Srbijhe pretežno naplaćivali investitori u male derivacione hidroelektrane.

Evropska unija je u međuvremenu prepoznala štetnost MHE po životnu sredinu i od njih odustala, apelujući i na Srbiju da domaće zakone i pravilnike usaglasi sa aktuelnim zaključcima struke i regulativom EU. Zabranu MHE i ukidanje subvencija koje motivišu njihovu izgradnju godinama traže građanska udruženja za zaštitu životne sredine. Srbija je, međutim, ne samo propustila priliku da u januaru 2020. ne obnovi Uredbu o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, već od tada i povećala iznos naknade za OIE.

I.K.

Prethodni članak

„Ako me ugledaš, plači“ – poručuju nam suva korita evropskih reka

Slučaj Wolt dostavljača – i radna prava i pravo na sigurnost žena

Sledeći članak