Prvi strip o pandemiji i neplaćenom kućnom radu

Strip Danice Jevđović i Lejle Kalamujić tematizuje neplaćeni kućni rad za vreme pandemije na osnovu iskustava žena u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Centar za ženske studije iz Beograda i Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena su tokom ove godine realizovale istraživački projekat „Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju”. U okviru velikog istraživanja istraživački timovi CŽS i Crvene organizovali su i niz fokus grupa, a iskustva koja su devojke podelile tom prilikom pretočena su u serijal strip epizoda, navodi se u saopštenju CŽS.

Na koji način je pandemija uticala na to da inače neplaćeni kućni rad bude dodatno opterećenje za devojke i žene, kako su se borile sa novim obavezama i da li su uspevale da dobiju podršku od svojih najbližih, samo su neke od teme koje na originalan način obrađuju strip epizode čije su autorke Danica Jevđović i Lejla Kalamujić, navode iz Centra za ženske studije.

Azra, Lana i Mia prve su u nizu junakinja objavljenog stripa koji se bavi neplaćenim kućnim radom i načinom na koji su njegov teret tokom pandemije podnele mlade devojke i žene iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a do sada su objavljene tri epizode stripa koje u celosti možete pogledati na sajtu Centra za ženske studije Beograd.

„Tema čitavog projekta bila mi je zanimljiva i bliska“, izjavila je ilustratorka Danica Jevđović, objašnjavajući kako iz sopstvenog, tako iz iskustva svojih bližnjih, kao i slušajući iskustva devojaka i žena iz regiona koje su učestvovale u ovom projektu, uviđa da su sve one u prilično sličnoj situaciji. „Mislim da tema dobro prikazuje jednu apsurdnu situaciju koja je mogla biti mnogo manje stresna samo da jedni druge – muški, ženski, stari, mladi – malo više slušamo, malo više razgovaramo i malo više pokušamo da razumemo.“

Foto: Centar za ženske studije Beograd

Njene ilustracije nastale su na osnovu priča koje je, osluškujući iskustva devojaka iz cele Srbije i Bosne i Hercegovine, uobličila književnica Lejla Kalamujić. „Zaista mi je bilo i interesantno i poučno čuti iskustva mladih žena tokom pandemije”, dodala je Kalamujić.

Predmet istraživanja „Vratiti svoje vr(ij)eme” jesu položaj i iskustva mladih žena u kontekstu COVID-19 pandemije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, sa željom da se sazna na koje je sve načine pandemija COVID-19 uticala na preraspodelu, kvalitet i kvantitet neplaćenog kućnog rada koji obavljaju žene, starosti od 19 do 34 godine u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Uz pomenute strip epizode, krajnji rezultati istraživanja, kao i komparativna analiza, biće javno dostupni u sklopu kampanje koja za cilj ima podizanje društvene svesti o ovom problemu, navode iz Centra za ženske studije Beograd.

I.P.

Prethodni članak

Turska: Sindikati protestuju za povećanje minimalca, vlasti hapse studente i novinare

Direktiva Evropske komisije obezbeđuje radna prava radnicima preko platformi

Sledeći članak