Rad, a ne glad! Osmomartovski marš u Beogradu

Foto: Marko Miletić / Mašina

Pod parolama „Rad, a ne glad – hrana, a ne oružje!“ i „Ako žene stanu staje ceo svet“, u Beogradu je Protestnim maršom obeležen Osmi mart – Međunarodni dan žena.

Okupljanje je počelo u 13 časova na Platou Filozofskog fakulteta gde se okupilo oko dve hiljade ljudi, a marš je krenuo Vasinom i Kolarčevom ulicom, preko Terazija do Slavije sa kratkim zaustavljanjem kolone kod spomenika Dimitrija Tucovića. Protest je završen u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde je postavljena izložba povodom stogodišnjice ubistva Roze Luksemburg što je ispratio i nastup hora Naša pjesma.

I ove godine kao i prethodnih, žene koje se bore „ZA mir i ravnopravnost, socijalnu pravdu, vrednovanje i poštovanje ženskog rada, koje se bore PROTIV eksploatacije, neljudskih i ponižavajućih uslova života i rada, feminizacije bede“ su pozvale da im se pridružimo u borbi „ZA pravedno plaćen rad, zdravlje i znanje a ne za naoružanje“.

Da je stanje ženskih prava alarmantno govore parole i transparenti koje smo na protestnom maršu mogli/e da čujemo i vidimo a koje govore o lošem položaju žena u društvu, narušavanim radnim pravima, pravu na abortus i sl.

Foto: Marko Miletić / Mašina

„Mame mafijašice ponosne su radnice“

To je bio jedan od transparenata koji su podsetili na činjenicu da država uskraćuje roditeljima osnovna prava koja socijalne politike treba da im pruže. Predstavnice Incijative „Mame su zakon“ su više puta podsećale da je od prve skupštinske rasprave u kojoj su buduće majke i majke u Srbiji proglašene „porodiljskom mafijom“, dok su izmene zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom oštetile mnoge roditelje.

Takođe, na maršu se mogala videti i čuti parola „Pravda za Mariju Lukić“ koja je još jednom pozvala na solidarnost sa hrabrom ženom koja je prijavila lokalnog moćnika iz Brusa za seksualno uznemiravanje. Seksualno nasilje je jedna od gorućih pitanja koje drma sve patrijarhalne, mizogine i konzervativne kaveze u kojima žene konstantno bivaju maltretirane, zaštrašivane i ućutkivane.

Foto: Marko Miletić / Mašina

Na početku skupa aktivistkinje su držale jednu od „ljubičastih kecelja“ koje su bile deo akcije kojom je pre nekoliko dana ukazano na ugrožena ženska prava i promovisan Marš. Ova akcija, koju je organizovao deo aktivistkinja iz organizacija koje su radile na pripremi Marša, je u medijima dovela do oprečnih stavova ali i poziva na linč.

Većina medija se upustila u optužbe prema aktivistkinjama, a propustili su da ukažu na cilj akcije koji je bio da se intervencijom u javnom prostoru skrene pažnja na probleme s kojima se žene suočavaju. Kršenje radnih prava (porukom PODRŽAVAM ŽENSKI ŠTRAJK), ugrožavanje reproduktivnih prava (ABORTUS JE ŽENSKO PRAVO) i osporavanje naučnog rada i ženskih dostignuća kroz istoriju (NAUKA JE ŽENSKOG RODA). Akcija je podrazumevala kačenje ljubičastih kecelja na šest spomenika muškarcima u centru Beograda.

Foto: Marko Miletić / Mašina

Osmi mart se obeležava od revolucionarne 1917. godine i predstavlja simbol emancipatorskih i konstantnih borbi žena protiv patrijarhata i kapitalizma, za jednaka socijalna, ekonomska i politička prava.

Ovogodišnji Marš su organizovali Mreža Žena u crnom, Centar za ženske studije Beograd, Društveni centar Oktobar, Inicijativa #MameSuZakon, Inicijativa Žena Srbije, Levi samit Srbije, Ne davimo Beograd, Rekonstrukcija Ženski fond, Romska ženska mreža, ROZA udruženje za radna prava žena, Sekcija žena UGS Nezavisnost i Žene u crnom Srbija.

I.P.

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

Prethodni članak

Kako slaviti naše praznike: Osmi mart i istorijska borba žena

Napad na aktivistkinju Ne davimo Beograd tokom dodele nagrada za doprinos feminizmu

Sledeći članak