Radi(m) za džabe – kako do boljih radnih uslova u kulturi?

Mašina vas poziva na razgovor o radnom položaju umetnica i umetnika koji se održava u sredu, 26. janura, u prostoru „Miljenko Dereta“, Dobračina 55, Beograd u 18 časova.

Kriza je ogolila nesigurne uslove rada u sektoru kulture.

„Sve izložbe su mi otkazane od početka korone“, „Morala sam da izaberem – ili da nastavim karijeru umetnice ili da imam dete“, „Radim preko deset sati dnevno i u neprestanoj sam potrazi za novim angažovanjem“ – tipični su odgovori trenutno angažovanih kulturnih radnika.

Iskustvo sa početka pandemije je pokazalo da se nešto hitno mora uraditi po pitanju osiguravanja boljih radnih i socijalnih uslova svih onih koji rade bez stalnog zaposlenja, u neizvesnim i nesigurnim radnim i životnim uslovima, sa kratkoročnim ugovorima, a ponekad i bez njih. Sve je više i kulturnih radnica i radnika koji rade u takvim uslovima, koji su na tržištu rada, nezaštićeni i bez mogućnosti za sigurno zaposlenje.

„Radi(m) za džabe – kako do boljih radnih uslova u kulturi?“ je panel diskusija na kojem će sagovornice i sagovornici adresirati pitanje socioekonomskog položaja umetnica i umetnika koji rade u Srbiji.

Da li i na koji način novi Zakon o kulturi donosi promene na bolje po pitanju sigurnijeg zaposlenja? Da li usvojeni Strateški prioriteti razvoja kulture od 2021. do 2025. godine Ministarstva kulture doprinose poboljšanju položaja samostalnih umetnika i umetnica ili ostaju samo proklamovani ciljevi?

Konačno, ko u našem društvu štiti interese samih umetnica i kulturnih radnika? Da li to radi Ministarstvo kulture Republike Srbije, vodeće institucije kulture u zemlji, predstavnici reprezentativnih strukovnih udruženja i nezavisne scene, postojeći sindikati u kulturi? Neko ili niko?

To su pitanja koje će raspraviti gošće i gosti portala Mašina: Radovan Jokić, Pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije (očekuje se potvrda); Smiljana Stokić, predsednica povereništva za kulturu Konfederacije slobodnih sindikata; Tatjana Brebanović, izvršna sekretarka Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“; Dragoslava Barzut, koordinatorka Koalicije Otvoreno o konkursima – OKO; Tatjana Nikolić, članica Kolektiva mladih žena Femix, istraživačica na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Milan Đorđević, ko-urednik debatno-istraživačkog programa ULUS-a.

Razgovor će moderirati Vida Knežević, kourednica Mašine.

Razgovor se održava 26. januara u 18h i možete prisustvovati uživo u prostoru „Miljenko Dereta“, Dobračina 55, Beograd ili onlajn putem YouTube kanala Mašine.

A.J.

Prethodni članak

Kako nastaju i nestaju zelene partije u Srbiji

Meštani Gornjih Nedeljica na oprezu nakon sastanka u Vladi

Sledeći članak