Radnici grdeličkog vodovoda prijavili dve postojeće MHE na Rupskoj reci zbog podozrenja o kršenju dva zakona

Od republičkog vodoprivrednog inspektora zahteva se da izvrši vanredni inspekcijski nadzor nad radom MHE Porečje i MHE Lanište zbog sumnje da su prekršeni Zakon o vodama i Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

„Radnici smo u JKP VODOVOD Grdelica. Odatle se snabdeva vodom za piće oko 15.000 stanovnika Grdelice i okolnih sela. Uzvodno od filterskog postrojenja, u zoni sanitarne zaštite napravljene su i puštene u rad pomenute male hidroelektrane. Jedna je udaljena 1 km, a druga 5 km od vodozahvata. Svaki nestanak struje, kvar na MHE ili ispad iz energetskog sistema na pomenutim malim hidroelektranama smanji nivo vode u reci tako da ne dolazi dovoljno vode do taložnika (bazena). Ne dolazi dovoljno vode do filtera, uđe vazduh u liniju i Grdelica sa okolnim selima ostaje bez vode“, navodi se u prijavi koju su inspektoru su 16. maja predali radnici JKP VODOVOD Grdelica i meštani Dadinca.

Oni podozrevaju da je došlo do kršenja Zakona o vodama i Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, a od inspektora se traži da reaguje u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Zbog prekida u radu MHE povređen radnik vodovoda

Neposredni povod za podnošenje prijave su problemi zabeleženi početkom meseca. Kako smo tada pisali, građani su devetog maja dokumentovali naglo opadanje vodostaja u Rupskoj reci, a kasnije i njegov nagli rast i zamućenje vode, dok je jedan radnik grdeličkog vodovoda po tada nezvaničnim informacijama zadobio povrede pokušavajući da na svoju ruku normalizuje režim rada vodozahvata koji je opstruiran variranjem vodostaja.

U tekstu prijave podnete republičkom vodoprivrednom inspektoru potvrđuju se ove informacije. Kako se navodi:

„To nam se upravo desilo 09.05.2023. u 9 časova. Radnik Gligorijević Zaharije je tom prilikom povredio ruku prilikom intervencije (o čemu postoji medicinska i ostala dokumentacija), a zamenio ga je Milić Goran. Kao posledica ispada iz rada malih hidroelektrana korito Rupske reke bilo je prazno skoro punih 2 sata i Grdelica je ostala bez vode. Još jednom u toku dana je pao vodostaj reke, a nakon toga je došla mutna voda od 14-17 časova.“

Podsetimo, građani imaju i video dokumentaciju, fotografije reke načinjene devetog maja, na kojima se vidi skoro suvo korito reke i zamućena bujica.

„Radnik Dragan Cvetković otišao je u Dadince da ispusta vazduh iz linije. Radnik Milić Bratislav je ispustio vazduh u selu Kozare kako bi građani dobili vodu“, navodi se u prijavi.

I aktivisti i meštani Dadinca su početkom maja konstatovali da na Rupskoj reci od izgradnje dveju mini-hidroelektrana više puta godišnje dolazi do naglog dnevnog variranja vodostaja i zamućenja reke.

„S ovim problemom se često suočavamo“, konstatuju radnici JKP VODOVOD Grdelica i meštani sela Dadince u prijavi i dodaju: „Tvrdimo da ako se ovako nastavi na dalje, a naročito ako nivo vode ureci padne u zimskom periodu na temperaturi od -10 do -20 stepeni“, što su, dodajmo, uobičajene zimske temperature u ovom kraju, „zamrznuće voda u vodovodnim cevima od vodozahvata do taložnika u dužini od 320m. Tada bi građani ostali bez vode danima, a možda i više od mesec dana sve dok temperatura znatno ne poraste. Ovu promenu vodostaja mogu potvrditi radnici filterskog postrojenja u selu Gradište kao i meštani sela Gradišta, Dadinca, Kozara, Tupalovca i Grdelice sela“, upozoravaju se nadležni u prijavi.

Tokom izgradnje prve MHE Grdelica bila bez vode tri meseca, a protiv druge bio i direktor vodovoda

Ponavljamo objašnjenje za vezu između privremenog prestanka rada MHE i variranja vodostaja koje je devetog maja dao Aleksandar Pavlović, član neformalnog udruženja Bitka za Vlasinu: „To je ono što se redovno događa na svakoj MHE derivacionog tipa“. Kako je Pavlović elaborirao:

„Kako sva voda ili skoro sva prolazi kroz cevi, a korito reke paralelno sa cevima je prazno, u trenutku kad MHE ‚ispadne‘ sa elektroenergetskog sistema automatski se zatvara dovod vode u cevovod. Nizvodno od mašinske zgrade MHE to se manifestuje naglim padom vodostaja u reci. Bukvalno reka spadne na četvrtinu protoka. Sada voda polako kreće kroz svoje prirodno korito, ali treba da pređe u proseku 3 do 4 kilometra, zavisno od toga o kojoj MHE se radi, odnosno koliko su joj dugačke cevi. To traje od 40 minuta do sat i više“.

On je objasnio i da reka ostane bez vode svaki put kada nakon prekida rada MHE ponovo proradi, jer se voda prvo usmerava u cevi. Biološki minimum koji investitori moraju da ostave po zakonu bi predstavljao premali deo vodotoka i kad bi hidrološki uslovi stalno biti idealni i kada bi se u praksi biološki minimum ostavljao – što se, iskustvo pokazuje, uglavnom i ne čini.

Podsetimo, ove MHE su izgrađene iznad vodozahvata (i sela Dadince), uprkos oštrom protivljenju građana izraženom učešćem u javnim raspravama i protestima. Kako je pisao JUGpress:

„Upravo zbog izgradnje prve mini hidroelektrane meštani Grdelice i okoline bili su preko 80 dana bez vode usred leta, dok je šest kilometara toka Rupske reke presušilo, tako da je drastično smanjen i riblji fond“.

Izgradnji naredne, MHE „Lanište”, protivio se 2016, između ostalog, i direktor JKP VODOVOD Grdelica, koji je tada upozorio da se njom ugrožava već pomenutih 15.000 ljudi kao i osnovna delatnost ovog javnog preduzeća. On je na javnoj rasprave o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu ovog projekta skrenuo pažnju na to da je u Studiji pogrešno navedeno da na Rupskoj reci reci nema izvorišta snabdevanja, te ignorisano postrojenje vodovoda iz 1974. godine.

Rupska reka je treća po čistoći reka u Srbiji, koja predstavlja neposredni izvor pijaće vode za deo sela koja nisu priključena na vodovod. Variranje vodostaja i bujične vode ugrožavaju opstanak rečnog ekosistema.

Nedležni su gotovo potpuno ignorisali organizovani otpor lokalnog stanovništva izgradnji MHE na rupskoj reci sve dok meštani sela Dadince nisu proveli 130 dana na stražama, sprečavajući kombinacijom barikada i pravne borbe izgradnju MHE Besko.

I.K.

Prethodni članak

Umesto policajaca u školama, potrebni su motivisani psiholozi i socijalni radnici, kaže Luka Babić iz udruženja „I mi se pitamo“

Sindikati podržavaju borbu protiv nasilja i protive se svim pritiscima na radnike i radnice da učestvuju na mitingu SNS-a

Sledeći članak