Radnici Krušika ucenjivani su i zastrašivani, „Nezavisnost“ zahteva hitnu reakciju nadležnih

Povodom grubog kršenja prava zaposlenih na sindikalno organizovanje u Holding korporaciji „Krušik“ u Valjevu Sindikat „Nezavisnost“ traži hitan sastanak sa nadležnima i brzo rešavanje problema u valjevskoj kompaniji.

U HK „Krušik“ krše se prava zaposlenih na organizovanje i delovanje pod „paravanom“ preispitivanja reprezentativnosti sindikata, ukazuje Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ u pismu upućenom predsedniku Vlade i ministrima rada i odbrane Srbije, tražeći hitan sastanak sa nadležnima i brzo rešavanje problema u valjevskoj kompaniji.

„Nezavisnost“ u saopštenju za javnost tvrdi da je od 3. aprila poslovodstvo „Krušika“ pokrenulo postupak preispitivanja reprezentativnosti koji je iskorišćen za kršenje prava na sindikalno organizovanje i delovanje. Prema navodima sindikata, VD direktorka valjevske namenske industrije je „prekoračila nadležnosti i preuzela ulogu tužilaštva i ostalih državnih organa, a sve sa ciljem gašenja Sindikata ’Nezavisnost’“.

Navodi se i da su zaposleni izloženi pritiscima i istrazi „o tome gde, kada i kako je neko potpisao pristupnicu Sindikatu, kroz ucene preko bračnih drugova koji rade u istom privrednom društvu, preko straha zaposlenih da će ostati bez radnog odnosa i na druge načine, iako je poslodavac posle održanog sastanka 26. 04. 2024. godine bio upozoren da svojim radnjama ne poštuje međunarodne izvore prava (Konvenciju br. 87 MOR-a o sindikalnim slobodama i zaštiti sindikalnih prava) i član 55. Ustava Republike Srbije i da u sprovedenim radnjama ima elemenata bića krivičnog dela“.

O svemu tome predstavnici „Nezavisnosti“ govoriće na konferenciji za medije koja će biti održana sutra ispred glavne kapije valjevskog „Krušika“.

A.G.A.

Prethodni članak

Evropska investiciona banka je trasirala put… pravo u 2008.

All eyes on Rafah i naše dnevne kvote aktivizma

Sledeći članak